Testbranschrådet har börjat jobba

Testregionen har under en lång tid lockat internationella storspelare och supportar i dag alla de största och mest kända biltillverkare med vintertest. Det är grunden för det Testbranschråd som startats och haft sitt första möte.

21 januari 2020 15:38

Där deltog förutom testföretag inom Swedish Proving Ground Association (SPGA) och Argentis/Arjeplog Exploration Node även representanter från övriga testkommuner, samt Vattenfall.

Piteå representerades av Piteå Science Park, Arvidsjaur av Arvidsjaurs Flygplats, Jokkmokk av Jokkmokks kommun. Tanken är också att fler medlemmar, som på olika sätt kan bidra och vara med och utveckla testnäringen, ska kunna erbjudas en plats i rådet framledes.

Rådets syfte är att diskutera framtidens provbehov och vid detta första möte lades stort fokus på trender i omvärlden, likväl som att diskutera vikten av omvärldsbevakning.

Vattenfall representerades av Jens Sperens, som på mötet lyfte omställningen i energibranschen och de kopplingar till testverksamheten som han ser i detta från sitt perspektiv.

Linda Nilsson, Norrbottens handelskammare, bidrog med ett omvärldsperspektiv som gav en berikande bild av vilken betydelse Norrbotten har och kommer att ha för Sverige och Europa. ”Vi är Europas brödkorg om man tittar på behovet av råvaror för en hållbar omställning”.

Pär Jonsson, ledarskapsutvecklare från Älvsbyn, som ledde mötet sammanfattar.

– Ett mycket bra initiativ med ett branschråd. En dialog mellan näringslivet, samhället och akademin är direkt avgörande i den fas vi befinner oss idag med högt omställningstempo och där det blir allt viktigare att förstå att allt hänger ihop och hur.

Ordförande för SPGA, Robert Granström, fyller på. ”Vid summeringen av mötet konstaterades bland annat att nätverk och nyttjande av nätverk är en nyckelfråga. Primärt för att kunna skapa beslutsunderlag för framtiden men även för att skapa verkstad och nya affärer”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!