Piteås SPF-seniorer på resa

22 juli 2019 10:28

Medlemmar i SPF Seniorerna Häggen och Rönnen har genomfört en bussresa till Treehotel i Harads och Havremagasinet i Boden. Resan startade från Piteå busstation och efter hämtning på ytterligare tre hållplatser var fyrtiosju resenärer ombord och färden gick genom det sommarfagra landskapet mot Harads.

Sällskapet togs emot av Anna, som berättade hur det kom sig att man vågade satsa på detta unika koncept. Det är en framgångssaga om två människor som siktat högt och lyckats genomföra ett projekt som av många olyckskorpar dömts ut som någonting orimligt.

Paret Kent Lindvall och Britta Jonsson-Lindvall har alltid känt varandra och följts åt sedan unga år. De bär på en kärlek till sin hembygd och ville se hur man kunde skapa något ur det som finns här och ur detta utveckla en hållbar affärsidé.

Nu kan man erbjuda intresserade möjlighet att bo i en trädkoja. Intresse finns det. Man tar emot gäster från hela världen. Var och en av de sju trädrummen är ett tekniskt mästerverk. Deltagarna fick tillfälle att titta in ibland andra i det största, ”7 th room”, en skapelse med kapacitet för 5 personer, 2 dubbelrum plus en enkelsäng. 100 kvadratmeter inklusive balkong.

Efter visningen serverades uppskattad lunch, baserad på lokala råvaror, varefter färden gick vidare

mot Boden och Havremagasinet.

Det är en av Bodens största byggnader, en mäktig sak i sten med sex våningar på sammanlagt 3 600 kvadratmeter. De sex våningsplanen bärs upp av en imponerande konstruktion av kraftiga träbjälkar.

Havremagasinet är en del av Bodens garnison, som bildades i början av 1900-talet för att ansvara för utbildning och bevakning av hela Norrland, det vill säga halva Sveriges yta.

Havremagasinet hade då till uppgift att förse försvarets hästar med prima foder. Det innebar att framför allt havren skulle hållas så torr att kvaliteten inte skulle förändras under lagringen. För detta fanns många sinnrika tekniska lösningar, som kan ses i utställningen Historiska rummet.

Magasinet var aktivt fram till 1950-talet, delvis ända fram till 1970-talet. Sedan stod det som förråd för diverse materiel ända fram till 2009, så det togs i anspråk för utställningar.

För närvarande har man fyra olika utställningar, förutom Historiska rummet; 3X Eriksson: En lokal utställning av och med Sonja Eriksson och hennes två söner; Larserik och Jan Anders, från Södra Harads. Change/Förändring: En internationell utställning med samtidskonst på tema klimat.

Stipendieutställning: År 8 Brönjaskolan i Sävast visar årets gestaltningar i bildskapande på tema: klimat, återvinning och framtid

FreeWall:Beatrice Karjalainen visar fotografier från sina pilgrimsvandringar. Utställningen är ett samarbete med Bodens fotoklubb.

Framför entrén står Konstnären Mattias Källs illustration av den mängd förpackningsplast, som en familj får med sig hem under ett år, även de som är finfördelade i microplaster eller helt osynliga koldioxidmolekyler.

Deltagarna fick varsitt säsongskort och en katalog, som ger dem fritt inträde till utställningarna fram till säsongavslutningen första december 2019.

Efter visningen och före hemfärden serverades en smörgås med valfri varm eller kall dryck.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bertil Berglund