Nasafjäll – i ett exotiskt Norrland

3 november 2019 09:04

I Älvsby Folkhögskolas kapell trängdes nyligen många seniorer för att få höra Karin Flinkfeldt berätta om Nasafjällsepoken. Hon visade på stor kunskap, berättarförmåga och engagemang. I många år arbetade hon på Silvermuseet med Einar Wallquist.

Fängslande berättade Karin Flinkfeldt för SPF Seniorerna Pärlan om en dramatisk tid i norra Norrlands historia. I Nasafjäll skedde den första större mineral-utvinningen i övre Norrland, Piteå Silververk.

Sveriges många och kostsamma krig krävde pengar, så när samen Per Olofsson fann malmförekomsten 1634, gladdes kung och stormän. Man såg Norrland som ett Indien i Sverige, dock blev inte silverutvinningen så lönsam som herrarna hade hoppats och trott. Gustav II Adolf, Drottning Kristina, Karl X och Karl XI, var några av de potentater som nämndes.

Karin Flinkfeldt satte in personer, orter, händelser i sitt rätta sammanhang och gjorde levande en viktig del av det här landets historia. Hon berättade om svåra umbäranden och bestraffningar som drabbade samerna, men visade också att forskning kommit fram till, att inte allt hemskt var sant.

Att ordna transporter och postgång var närapå övermäktiga tilltag i ett område 600 kvadratmil stort med cirka 400 personer. Post kunde skickas ”trädledes”. Långa avstånd i väglöst land, tunga foror som renarna egentligen inte orkade dra. Renskelett kantade stigarna.

En same skrev till myndigheterna för att slippa tas ut till fortjänsten för att ”han hade en hustru som var så fet att ingen ren orkade dra henne”. Han slapp undan! Karin berättade också om bakgrunden till de många ”silverskatterna” som hamnat i ”jordbanken”.

Geografiskt satte Karin orterna Silbojokk, Arjeplog, Arvidsjaur och Gråträsk på kartan, men också dess människor. Många var de anekdoter som hon berättade om på ett humoristiskt sätt. Många var också de händelser som grymt plågade undersåtar även i norr för att tillfredsställa maktens behov.

Begåvade samepojkar vaskades fram för att skickas på utbildning till Härnösand och Uppsala och sedan komma tillbaka som präster.

Under 1770- talet blev lönsamheten allt mindre och 1810 var den andra epoken slut. Nya försök gjordes senare men med så dåliga resultat att med 1800-talet upphörde Nasafjällsepoken, barbarisk men inte så lönsam.

Martin Dahlin förevisade sedan reflexvästar med tryck SPF Seniorerna till ett lågt pris. Avslutningsvis visade en sportbutik olika sorters dubb- och spikskor som man kan bära för att undvika att falla på promenaderna. Att inte falla är värt otroligt mycket! Det är väl värt pengarna såväl för den enskilda personen som för samhällsekonomin.

Under högt sorlande samtal drack man kaffe med ljumma wienerkammar till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Boström