Många tips på SPF-s kulturkafé

16 september 2019 10:56

Andra onsdagen i september hälsades medlemmarna i SPF Seniorerna Häggen välkomna av vår sekreterare Synnöve Dellqvist. Vi var drygt 60 medlemmar som sammanstrålade till Kulturkafé i Kyrkcenters trevliga lokal.

Från biblioteket informerade Beatrice Löfstedt och Marianne Bergkvist om deras stora utbud. Vi hittar deras hemsida på bibblo.se.

Vi fick mängder på tips. De nämnde till exempel appen ”Biblio” där kan vi läsa eller lyssna på olika böcker och ”Press-reader” där kan man läsa olika tidskrifter, men även dagstidningar på hemspråket. Det krav de har är att man första gången måste besöka biblioteket och ladda hem ett nummer.

De erbjuder även IT-handledning, ”Café och läs”, ”Kura skymning” och ”Stick och läs”. Vi fick även information om talböcker och ljudböcker.

Den uppmärksamme tänker säkert: Men vanliga böcker då? Ja, naturligtvis finns de också i stort antal och vi fick exempel på flera läsvärda böcker, som också fanns utställda för utlåning. Vi fick ta del av ett mycket stort utbud och många medlemmar stillade sin nyfikenhet direkt genom att ta olika broschyrer och kolla böckerna som fanns utställda.

Vår ordförande Sara Dahlberg berättade sedan om vår ekonomi och hur många aktivt jobbar för att få så bra och billiga aktiviteter som möjligt. Denna dag nämnde hon speciellt de som hjälpt till att fixa dagens förtäring, dukat med servetter med texten SPF 80 år och Sara berättade lite om SPFs 80-årsfirande som pågår just nu.

Sara efterlyser någon som vill ta på sig rollen som reseombud. Hon nämnde några viktiga frågor son SPF centralt driver och det är förändringar av pensionssystemet, olika boendeformer och digitaliseringen i samhället.

Mona Wilsson är vår representant i KPR, Kommunala Pensionärsrådet. Hon redogjorde för arbetet där och för de frågor hon speciellt inriktat sig på. Hon lovade att återkomma senare för att berätta hur arbetet fortskrider.

En utförlig redogörelse gjordes av Gunilla Nutti och Sara om de studiecirklar vi har och nya vi kan starta. Medlemmar kan höra av sig till Gunilla för mer information. Innan kaffet sjöng vi allsång och slappnade av med lite Qigong-övningar ledda av Mona Lindblom.

Efter förtäringen informerades vi om ”Kul med Riggan”. Rigmor Öhlund berättade om allt hon kan erbjuda av drama, folkdans, teater. Listan kan göras lång. Det är bara att komma med önskemål.

Dragningen av lotterivinsterna avslutade dagen och ett stort tack riktades till våra skrivtolkar Mia och Petra, till alla medverkande och till våra fikafixare. En nöjd skara seniorer vandrade sen hemåt med huvudet fullt av tips för att förgylla vardagen nu när höstrusket sakta infinner sig.

Nästa träff är onsdag 25 september på Stadshotellet. Programmet den dagen är ”Furunäsets historia” med Anders Wikdahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Lindkvist