Från dåtid till framtid i Kiruna

1 september 2018 06:00

Tidigare i veckan startade en efterlängtad bussresa mot Kiruna, anordnad av SPF Seniorerna Häggen i Piteå, med rubriken – Förr, nu och sedan – Resans huvudmål.

Närmare 30 personer startade resan med mot Jokkmokk som första delmål med ett intressant och lärorikt besök på muséet Ajtte, är vi också avnjöt en härlig lunchbuffé med bland annat renköttspaj och annat närproducerat.

Resan gick vidare till Porjus kraftstation, där vi visades runt av Lars Wallbing, en tidigare anställd. Hjälmförsedda vandrade vi runt under en skicklig guidning. Porjusbesöket avslutades med fika på den numera vackert inredda Järnvägsstationen.

Vidare mot huvudmålet Kiruna med övernattning på den fräscha folkhögskolan, men först en läcker avslutningsmiddag på den första dagen, på restaurangen Ripan.

Dag II startade med rundtur, där de mycket kunniga guiderna Ingemar och Bengt gav oss rik information om malmbrytning, skidbacken, Jägarskolan, numera nerlagd, Hjalmar Lundbom, Kirunas skapare, järnvägshistoria, vi skymtade också Sveriges kraftigaste ellok med 15 000 hästkrafter på spåret. Ett besök i den unika kyrkan, som prisats som Sveriges vackraste år 2001, var fantastiskt. Så långt var det mesta dåtid-nutid. Nutid-framtid representerades bl.a.av det vackra helt nybyggda stadshuset Kristallen, av Kirunahumorn kallad ”Toarullen”. Konsthallen med alla konstskatter står inför invigning och i närheten har byggandet av Norrbottens största kulturhus med biosalong, bibliotek och restaurang m.m. påbörjats.

Den del av gruppen som deltog i en gruvtur, i Kirunas livsnerv, tidigare på dagen var också imponerade och nöjda. Färden gick vidare mot Överkalix. Den mycket skickliga chauffören Per-Erik lotsade oss på grusvägar, där grävmaskiner med blinkande varningsljus stängde av den livliga trafiken vid flera tillfällen. I Överkalix besökte vi Pohjanens ortodoxa kyrka med många vackra Ikoner.

Turen avslutades i skymningen med en mycket välsmakande middag på Nilles bar.

Vid hemfärden fick arrangörerna Mona och Ove Lindblom och Barbro Sundström och Per-Erik genom Gun Westerlund ett stort, välförtjänt tack och varma applåder av oss alla där även några medlemmar från SPF seniorerna Rönnen också ingick.

Ett avslutande tips: Intresse finns för en återkommande Kirunaresa, när staden har stabiliserats efter rivningar flyttningar och nysatsningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!