Det är mycket du inte behöver göra

8 november 2019 11:11

Eva Rosendahl (bilden)medverkade på senaste Möte med människor i Kyrkcenter. Hon är inspiratör, kreatör och folkbildare samt grundare av företaget Kreatewa som erbjuder livsnära föredrag.

Dessa handlar om Livets knappar. Röd, gul och grön som i ett stoppljus. Boken om den röda knappen ”Behöver du en pausknapp” kom ut 2017. Till den har hon skrivit en studiehandledning så att den kan användas i en studiecirkel. Denna gång berättade hon om sin senaste bok ”En gul knapp sa att du slapp-det är mycket som man inte måste.”

Minns du ramsorna vi hade som barn? ”En gul knapp sa att du slapp?” Att slippa bli vald var en skön känsla. Denna gång var det inte jag som skulle ligga på topp. Inte jag som skulle jaga och hitta mina kompisar när vi lekte. Axlarna ramlade ner och alla krav bara släppte.

Att få släppa allt och bara vara är en skön känsla även som vuxen. Vi ska försöka att ta alla chanser att lugna ner tempot och hitta frid och ro under livets alla små pauser. Att för en stund leva kravlöst kan upplevas som rena himlastunder.

En gul knapp sa att du slapp! Jag behöver inte vara den första som räcker upp handen för att ställa upp på det ena efter det andra. Inte alltid säga ”ja” så fort någon frågar om något. Kanske sova på saken och tänka efter om jag verkligen vill det här. Ta oss tid för att reflektera.

Det är ofta i stillheten som de viktiga insikterna växer fram. Hon visade också en låda med knappar. Många av dem påminner om oss människor. En del är fyrkantiga, andra är runda, glittriga och färgstarka. Hon gav också rådet att provtänka tillsammans. Samt att läsa sagor för våra barn och barnbarn för närhet och gemenskap.

Ewa håller också på med att samla material till en tredje bok i denna serie om Livets knappar, den gröna. Stopp, vänta, klart - vilken behöver du och jag, det är frågan? Men det är mycket som man inte måste, det var budskapet denna gång.

Nästa gång berättar Rainer Lind och jag, Helén Lindbäck, om Svenska kyrkan i utlandet på Teneriffa. Dessutom sjunger vi adventssånger tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helén Lindbäck