Bjöd in till information om hjärtflimmer

Tre föreläsare pratade när Hjärtlung i Arvidsjaur bjöd in allmänheten till en informationsdag om hjärtflimmer.

28 februari 2020 16:30

Ordförande Hjördis Eklund hälsade alla hjärtligt välkomna till denna dags föreläsningar och det var inbjudna tre stycken föreläsare.

Först ut var det Nina Fjellner som är fysioterapeft som pratade om vikten av att motionera. Fysisk aktivitet bör man ha minst 150 minuter i veckan, antingen att man är på gymet eller att man tar promenader.

Man kan gärna ta hem Borgskalan från internet så att man ser ansträngningen när man motionerar.

Föreläsare nummer två var Tommy Utterström som är receptarie på Apoteket. Han berättade till exempel om läkemedelsbehandling vid förmaksflimmer och att det är många medeciner som inte går att kombinera. Vidare så sa han att det tar tre dagar för en blodpropp att bildas.

Sist ut var Bosse Lundmark, sjuksköterska som informerade om hur hjärtat fungerar.

Orsaker till förmaksflimmer ökar med stigande ålder och det är lika vanligt bland män som kvinnor, en annan orsak är diabetes samt sjukdomar i hjärtklaffar. Oftast går det att behandla så att man blir bra men i svårare fall måste man göra ett mindre ingrepp för att få bukt med hjärtflimret.

Symtomer är hjärtklappning, oregelbunden puls, sämre ork, andnöd, yrsel och svimmningar. Riskerna vid förmaksflimmer är stroke, blodpropp och hjärtsvikt. Föreläsningen var mycket uppskattad av alla som var närvarande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Johansson