Efter nio månader är Liselott fortfarande inte frisk

Proverna har inte visat något, men själv är Liselott Vingälv övertygad om att det är covid-19 som förändrat hennes liv. "Det känns som att jag är bisittare i mitt eget liv", säger hon.

I vanliga fall jobbar Liselott Vingälv heltid och lever ett aktivt liv med hundpromenader och träning, men sedan hon blev sjuk i mars har hennes liv förändrats drastiskt. Hon tillbringar mesta tiden med att vila hemma i villan på Djupviken.

I vanliga fall jobbar Liselott Vingälv heltid och lever ett aktivt liv med hundpromenader och träning, men sedan hon blev sjuk i mars har hennes liv förändrats drastiskt. Hon tillbringar mesta tiden med att vila hemma i villan på Djupviken.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2020-12-09 20:00

I mitten av mars blev Liselott Vingälv, 44 år, förkyld.

– Men jag var aldrig jättesjuk, utan hade hosta, nästäppa, ont i halsen och lätt feber så jag tänkte inte så mycket på det. Det som stack ut var en kraftig huvudvärk som inte gav med sig.

Liselott hade också ont i sina öron och ögon.

– När man pratade om symptom på covid-19 vid den här tiden var det mest andningssvårigheter man fokuserade på. Jag var hemma i 1,5 vecka och gick sedan tillbaka till jobbet.

Men huvudvärken och smärtan i öronen gav inte med sig. En kort tid därefter blev Liselott sjuk igen.

– Det var samma sak, men hostan var kraftigare. Jag var hemma enligt rekommendationerna och gick tillbaka till jobbet efter ett tag.

Hon hann bara jobba en kort tid innan hon blev sjuk en tredje gång.

– Då var det riktigt illa, jag var helt utslagen och hade tungt att andas och svårt att hålla mig vaken. Jag var så pass dålig att jag själv hade svårt att förstå hur sjuk jag var. Jag hade kontakt med 1177 och det hade även min syster, men rådet var att hålla sig hemma så länge som möjligt.

undefined
"Tidigare jobbade jag heltid, jag promenerade mycket med hunden och tränade. Nu kan jag inte ens gå en kilometer och försöker anpassa livet för att inte drabbas av så många bakslag."

Liselott blev långsamt bättre.

– Under tiden började jag leta efter vad jag kunde ha drabbats av. Bland annat hittade jag en Facebookgrupp om covid-19. När jag läste andras berättelser var det som om de berättade min historia. Det kändes självklart att det var det jag haft.

Hon har tagit flera prover för att se om hon har en pågående covidinfektion.

– Men när jag blev sjuk var det inte många som testades, så de jag har tagit har varit senare och de har varit negativa. Jag har heller inga antikroppar. Visserligen är det många som inte har det, men det hade ju känts skönt att få det bekräftat med ett test. Nu blir det en symptomdiagnos och nu har jag träffat bland annat en kardiolog och en expert inom öron, näsa och hals och de tror också att det är covid-19 jag haft.

Nästan nio månader senare är Liselott fortfarande inte frisk.

– Tidigare jobbade jag heltid, jag promenerade med hunden och tränade. Nu kan jag inte ens gå en kilometer och försöker anpassa livet för att inte drabbas av så många bakslag. Anstränger jag mig lite för mycket kommer symptomen tillbaka direkt och jag blir utslagen igen.

I dagsläget jobbar Liselott 75 procent.

– Men jag blir sjuk hela tiden, det är som att kroppen inte har någon motståndskraft och läkarna kan inte ge mig någon prognos. En sa "glöm vem du var tidigare". Det kanske läker ut, men ingen vet.

Hon säger att det känns tufft när hon tänker på hur livet förändrats.

– Det känns som att jag är bisittare i mitt eget liv. Jag är i grunden en positiv person och tänker att det ska bli bättre, men det är tufft.

Inför ett nytt läkarbesök har Liselott sammanfattat sina symptom.

– När det var som värst hade jag 30 olika symptom. Jag dras fortfarande med 19 i olika omfattning. Jag har astmamedicin, blodtrycksmedicin och en speciell medicin som tar ner värken i kroppen – men mot huvudvärken hjälper inget.

Hon är kritisk till att det pratas och forskas så pass lite om långtidssjuka i covid-19 i Sverige.

– Vi ligger verkligen efter med det och vi är väldigt många som är drabbade.

Själv kämpar Liselott med att få ihop vardagen.

– Jag är trött hela tiden. Jag kan sova tolv timmar och är lika trött när jag vaknar. Mina föräldrar hjälper till med hunden och barnen får ta mycket större ansvar här hemma för att det ska gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!