Skolan var en av valets allra hetaste frågor. Därför har också förväntningarna på regeringens besked kring satsningarna på den svenska skolan varit höga. På onsdagen kallade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) till presskonferens för att presentera regeringens satsningar på skolan i den kommande budgeten.
Det var en märkbart nöjd utbildningsminister och regeringschef som intog podiet. Redan igår blev överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet kring förskolan klar, och nu kunde de två ministrarna också presentera överenskommelsen med V kring den övriga skolan.
När det gäller förskolan så är huvudpunkterna i satsningen mindre barngrupper i förskolan och fler lärare. För 2015 avsätter man 415 miljoner kronor och sedan avsätter man 830 miljoner kronor årligen till dessa satsningar. Regeringen kommer också att återinföra det riktmärke som tidigare fanns för barngruppernas storlek. Satsningen på att utbilda fler förskollärare är nödvändig för att kunna minska barngruppernas storlek och samtidigt kunna höja andelen lärare i förskolan.
Att satsa på de minsta barnen i förskolan är en investering som ger mångfalt tillbaka högre upp i utbildningssystemet. Det visar forskning. Förskolans pedagogik är avgörande för barnens kunskapsutveckling. Det är därför mycket viktigt att lärarna i förskolan får mer tid med varje barn. Den extra stimulans detta kan ge varje enskilt barn är enormt betydelsefull.
Även satsningen på skolan genomsyras av tankesättet att elever ska få mer tid med lärarna, och att detta ska ske så tidigt som möjligt i utbildningssystemet. Därför satsar regeringen på mindre klasser även i skolans tidigare år. Fler lärare ska anställas och klasserna ska bli mindre. Samtidigt ska fler speciallärare och specialpedagoger anställas så att de elever som behöver extra stöd i sin kunskapsutveckling kan få det stöd som de behöver.
Ett annat viktigt ben i den rödgröna regeringens skolpaket är bättre kompetensutveckling för lärare och rektorer. Kompetenta lärare är avgörande för skolresultaten. Det behöver man inte vara någon Einstein för att förstå. Satsningen på kompetensutveckling i kombination med nationella skolutvecklingsprogram är välbehövlig. I kombination med olika samverkansprogram, en satsning på höjda lärarlöner i skolor med tuffa förutsättningar,ökat stöd till nyanlända elever och läxhjälp och skola under lov blir det här riktigt bra. Det är också synnerligen glädjande att regeringen också väljer att lyfta fram elevhälsan och dess betydelse. Förstärkta resurser på dessa områden är nödvändiga med tanke på att allt fler elever mår dåligt.
Det område där tydligare besked skulle ha varit önskvärda är insatserna för att höja lärarlönerna. Nu uttalar regeringen att man som en del i den nationella samlingen för skolan ska föra en dialog med arbetsmarknadens parter som ska möjliggöra höjningar av lärarlönerna. Man slår fast att om parterna visar att man tar ett påtagligt ansvar för att prioritera höjda löner så är regeringen beredd att tillskjuta tre miljarder kronor årligen för detta. Men 2016 ligger långt borta. Risken att fler kompetenta lärare hinner lämna skolan innan detta ger effekt. Det har vi absolut inte råd med. Men i övrigt så kan man bara konstatera att satsningen på Sveriges elever och lärare i den kommande budgeten ligger rätt.