Få ljusglimtar för jobben

När alliansen tog över regeringsansvaret 2006 fanns drygt 290 000 arbetslösa. Då ansåg högeralliansens partier att det var på gränsen till skandal. Nu fyra år senare är 434 000 människor arbetslösa. Och i utanförskap.

När Sven Otto Littorin tillträdde som arbetsmarknadsminister lovades nya jobb och lägre arbetslöshet. Sedan dess har arbetslösheten ökat med drygt 40 procent.

När Sven Otto Littorin tillträdde som arbetsmarknadsminister lovades nya jobb och lägre arbetslöshet. Sedan dess har arbetslösheten ökat med drygt 40 procent.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

UTANFÖRSKAP2010-06-29 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sedan vet de flesta av oss att statistik är en sak. Verkligheten en annan och ofta dystrare. Det är ett rabblande av siffror, men den som har en arbetslös i sin närhet vet att verklighetens jobblöshet gör ont. Det gör ont att inte kunna gå till ett arbete, det gör ont att leva på en a-kassa som knappt räcker till vardagens utgifter. Målet måste därför vara att pressa ner den öppna arbetslösheten. Något som den borgerliga regeringen inte klarat av.

Vad som kommer att hända under ett kommande år är det självfallet svårt att sia om. Vi lever i en ständigt föränderlig värld, där allt kan hända. Säkert är dock att den svenska arbetslösheten fortsätter att ligga på en relativt hög nivå. Den långdragna lågkonjunkturen, som ändå visar tecken på att vända, har gjort att allt fler ställs vid sidan av arbetsmarknaden. Orsakerna till denna utveckling är flera. Vi har redan nämnt lågkonjunkturen. Våra viktigaste exportländer har just nu tröga ekonomier. Tyskland, Storbritannien, men i princip hela EG-området. Tidigare har den offentliga sektorn till viss del parerat uppsägningarna inom tillverkningsindustrin, men nu är det slut med det.Detta trots att det finns stora behov av personal inom vård och omsorg, men kommuner och landsting har inte de pengar som krävs för att nyanställa. Dessutom är ungdomsarbetslösheten fortsatt rekordhög. Även ur ett europeiskt perspektiv. Arbetslösheten är en kvarnsten i den offentliga ekonomin.

Paradoxalt nog innebär de närmaste åren att stora pensionsavgångar framöver gör att risken för arbetskraftsbrist kan bli det stora problemet. Bara inom vård och omsorg krävs 10 000-tals nyanställningar den närmaste tioårsperioden, men hur förberedd är arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) för denna utveckling. Vi vet föga. Offentlig sektor är lågprioriterade i alliansregeringen. Samtidigt visar utvecklingen hur viktigt det är med utbildning för att få ett arbete. Var tredje ledigt jobb i dag kräver högskoleutbildning. Då kan det vara svårt att få en arbetslös att passa ihop med det arbete som är ledigt. Den som är arbetslös, särskilt den som är långtidsarbetslös, behöver ett differentierat stöd för att åter få fäste på arbetsmarknaden. Något sådant klarar varken den enskilde själv eller lycksökare i jobbraggarbranschen.

Det finns mycket att göra om viljan finns. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tycks hoppas på en snabb vändning av konjunkturen för att kunna fixa de framtida jobben, men någon strategi för hur de nya jobben ska skapas finns inte, allra minst vad gäller ungdomsarbetslösheten. Sverige tillhör de sämsta länderna inom EU på att ge ungdomar riktiga arbete. Arbetslösheten bland landets ungdomar fortsätter att öka, och i snabb takt. I åldern 20 till 24 år är omkring 30 procent just nu arbetslösa. Till en del beroende på säsongsavvikelser. När det är sommar vill många ungdomar ut och arbeta. Då stiger också arbetslöshetssiffrorna, men den underliggande arbetslösheten ligger ändå kring drygt 20 procent.

Att få en jobbcoach betyder inte att man får ett jobb, även om Littorin menar att det är ett lyckokast, och de företag som erbjuder sina tjänster har dels fått jobb, dels tjänat pengar på andras problem. Det är en vildvuxen marknad som inte fungerar. I alla fall inte för de arbetslösa. Så många nya jobb har coacherna hittills inte kunnat erbjuda. Ett hastverk som bara kostar samhället pengar.
Läs mer om