Timbro – kul på andras bekostnad

Allt handlar om avvägningar, inte om det är kul eller ej.

Benjamin Dousa är vd på Timbro och tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet. (Arkivbild)

Benjamin Dousa är vd på Timbro och tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet. (Arkivbild)

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Sverige2023-06-30 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag är inget fan av Kristersson, men att som Timbro kalla honom för en o-kul kille för att han inte gör kvinnors livmödrar till handelsvara eller låter folk köra båt på fyllan är att förenkla komplicerade frågor. 

Benjamin Dousa, VD för den Moderata supporterklubben Timbro, är sur för att Sverige enligt dem numer är ”tråkigare” än Finland. Därför har Timbro släppt en ”rapport” med några huvudsakliga punkter för att Sverige, som de säger, ska bli mera världsvant. Där ingår bland annat att vi ska tillåta surrogatmödraskap.

Det är uppenbart även viktigt för Dousa med alkohol, det framgår tydligt att det är essentiellt för att ha ett roligt liv och vara ett roligt land. Att det för väldigt många är mera oroligt än roligt med alkohol verkar inte intresseorganisationen Timbro reflektera över. Jag njuter gärna av både ett och flera glas i trevligt sällskap, men det gör inte att jag missat hur alkoholen och alkoholnormen i sin lindrigaste form skapar obekväma situationer.

I värsta fall är det fara för liv. Inte bara för den som dricker utan också för omgivningen. Det leder till stor ohälsa både fysiskt och mentalt hos de som är beroende, medberoende, de som befinner sig i riskbruk och de som finns i deras närhet. Vänner, kollegor och inte minst familjen, i synnerhet barnen. 

Samhällskostnaderna är omfattande, ändå passar Duosa på att slå ett slag för sjöfylleri. I min uppväxt var det vanligt förekommande att vuxna drack och körde båt och jag har blivit vittne till flera vuxna, oftast män, som tagit stora risker både för sig själv och andra. Att majoriteten av de drunkningar som sker är just män som druckit alkohol är tydligen underordnat att man som båtägare ska kunna ”ta sig till krogen.” 

Strandskyddet vill de ta bort helt. Jag kan sträcka mig till att det bör ändras då det ser lika ut i kommuner med ett vattendrag per invånare som där rika köper exklusiva tomter och omöjliggör för andra att nå vatten. Strandskydd handlar om djurliv, men också om allemansrätten. Att alla människor ska ha tillgång till natur, skog och vatten. För Timbro är det viktigare med fler restauranger vid vatten dit man gärna ska ta sig även om man druckit alkohol. För det vet ju alla, man kan inte gå på restaurang utan att dricka alkohol! Ett exempel på hur stark alkoholnormen är. Hur gör de när de inte tar sjövägen tro?

Jag ser inget världsvant i detta, den som känner att den absolut måste dricka för att ha trevligt behöver kanske se över antingen alkoholkonsumtion eller sitt sällskap. 

Rapporten tar även upp begränsningen av nattarbete, för att kunna få fler dygnetruntöppna butiker. Det finns redan möjlighet att få undantag som förhandlas med facket. Behovet av dygnsvila är  välbelagt i forskning, det minskar risk för sjukdom, skador och ger längre liv. Självklart kan jag förstå att man vill ha ett glas vin till maten, att man desperat vill ha barn och därmed är beredd att betala för att använda en kvinnas kropp och att det är bekvämt om allt är öppet alltid - men det handlar ju om att väga det mot något.

Är konsekvenserna det får värt det för att jag ska kunna handla efter 23.30? Är ytterligare tillgänglighet för alkohol värt det när vi vet att det redan nu ger skadeverkningar som kostar samhället över 100 miljarder kronor, inte ens i närheten av det som tas in på alkoholskatten. Jag ser inget världsvant över den här rapporten. Bara människor som är beredd på att sätta sina behov och önskningar före andras väl och ve.