När Socialdemokraterna i eftermiddag samlas till tre intensiva kongressdagar på Aros Congress Center i Västerås är det framtiden som står på agendan. De trehundrafemtio ombuden som ska lägga ut färdvägen för det socialdemokratiska partiet är en brokig skara. Etthundranittiotre kvinnor och etthundrafemtiosju män. Åttionio är under trettiofem år och åtta är över sextiofem år.
Dessa ombud samlas efter en höst och en vår som på många sätt varit omtumlande för Socialdemokraterna. Valresultatet var inte särskilt lysande men räckte i alla fall till för att Socialdemokraterna kunde bilda regering tillsammans med Miljöpartiet då de båda partierna tillsammans med Vänsterpartiet blev större än alliansen. I december månad fällde allianspartierna och Sverigedemokraterna den rödgröna budgeten och kastade landet i en regeringskris som fick sin lösning först då de rödgröna partierna kunde göra upp med alliansen om den så kallade Decemberöverenskommelsen. Opinionssiffrorna under våren har inte varit upplyftande. Man skulle kunna tro att det är ett stukat parti som samlas till kongress. Men inte alls. Det är förväntansfulla ombud och en partiledning som drivs av en längtan av att få förändra Sverige som möts i Västerås. Fyllda av sprudlande energi och med en obändig vilja att förverkliga ett Sverige där alla har en plats och där vi alla behövs.
Många frågar ofta vad det socialdemokratiska projektet nuförtiden är. Svaret är lika enkelt som klassiskt: Ett Sverige där vi alla var och en bidrar efter förmåga och får utifrån våra behov. Den bärande stenen i detta fantastiskt vackra valv är att alla ska ha jobb så att de kan försörja sig själva och så att de kan bidra med resurser till vårt gemensamma samhällsbygge. Den socialdemokratiska jobbagendan står därför självklart med prioritet ett. Men det är inte enbart en jobbagenda för full sysselsättning utan handlar också om en jämställd arbetsmarknad där kvinnor och män har samma värde och där arbetsvillkoren ska vara goda för alla. Det är också en politik som syftar till att ungdomar ska ges de verktyg som de behöver för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Därför är de socialdemokratiska utbildningssatsningarna en självklar dela v jobbagendan. Ska människor kunna förverkliga sina livsdrömmar krävs att man har en utbildning som gör en konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.
En viktig del av kongressens arbete under dessa tre dagar handlar om att utveckla den socialdemokratiska politiken, och då framförallt inom tre områden; Näringspolitiken, infrastrukturpolitiken inklusive bostadspolitiken och utbildningspolitiken.
Ska vi klara att bygga morgondagens samhälle på ett sådant sätt att alla omsluts och upplever att man har en meningsfylld plats så måste den aktiva näringspolitiken utvecklas så att den blir mer effektiv. För oss norrbottningar handlar det om vi och våra företag ska ges förutsättningar så att vi kan ta till vara länets förutsättningar på bästa sätt.
För att kunna göra det måste vi stödja våra entreprenörer och innovatörer, men också se till att vi har en infrastruktur som gör det både möjligt och attraktivt att verka i Norrbotten. Vi måste ha bostäder till alla som vill verka i länet, en utbyggnad av Norrbotniabanan så att gods- och persontransporter kan genomföras effektivt. Men vi behöver också upprustning av vägar och det övriga järnvägsnätet. Det är också avgörande för Norrbotten att våra ungdomar får en utbildning som gör att de är attraktiva på arbetsmarknaden, och företag och offentliga arbetsgivare kan rekrytera den personal de behöver.
Detta är bara några av de utmaningar som Socialdemokraterna kommer att arbeta med framöver. Kongressen som samlas idag är bara början på en spännande, intressant, utmanande, levande och rolig idédebatt.