Är riksdagslistan tillräckligt stark?
I går presenterade valberedningen sitt förslag till riksdagslista och landstingslistor för Socialdemokraterna. Förslaget har redan väckt en hel del debatt. I Nordnytt var vinklingen om politiker som "går emot partilinjen" straffats i nomineringsarbetet. Som exempel för detta togs Sven-Erik Bucht och Bengt Niska, som båda hamnat utanför valbar plats.
Maria Stenberg, Arjeplog, (till vänster) och Hannah Bergstedt, Piteå, återfinns på valbar plats i valberedningens förslag till riksdagslista för Socialdemokraterna i Norrbotten. (Arkivbilder)
Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Diskussionens vågor lär den närmaste tiden gå höga ute i arbetarekommunerna kring förslaget till listor. Frågor framför allt om riksdagslistans sammansättning och om de föreslagna kandidaterna utgör ett tillräckligt starkt lag i höstens val kommer säkert att resas. De kritiker som under innevarande period pekat på att de norrbottniska S-ledamöterna varit osynliga och svaga kommer knappast att tystna med denna uppställning. De fyra toppkandidaterna på den nu föreslagna listan sitter redan i riksdagen. Och av dessa är det väl Fredrik Lundh Sammeli och Karin Åström som haft förmågan att nå ut till väljarna utanför den egna hemorten. Den mest tongivande av de nuvarande ledamöterna, Kristina Zakrisson, lämnar riksdagen och tomrummet efter henne kommer att bli märkbart.
Den oro man kan känna när man betraktar förslaget till riksdagslista är om laguppställningen är tillräckligt starkt för att locka väljarna till valurnorna. Det är onekligen så att partiet med Sven-Erik Bucht på valbar plats hade haft avsevärt större förutsättningar att nå ut till väljarna. Detta gör tveksamheten om det riktiga i att ställa Bucht utanför valbar plats ligger och gnager i bakhuvudet. Å ena sidan kan det vara riktigt då Bucht aldrig varit någon lagspelare och inte satt länets gemensamma bästa i första rummet om detta hamnat i konflikt med Haparandas intressen. Å andra sidan så är Bucht en av länets mest kända politiker som säkert kan dra en hel del röster. Dess-
utom är det nog så att Bucht fokuserar på de väljare han representerar och skulle han representera Norrbotten skulle han säkert slåss för hela Norrbotten.
I den andra vågskålen ligger behovet av en stark facklig representation och en bra spridning av riksdagskandidaterna över länet. Det är nog detta som vägt över när man placerat Tomas Nilsson på listans sjätteplats. Hans fackliga engagemang bidrar starkt till listans samlade kompetens. Att Malmfälten på detta sätt får en representation har också säkert varit fördel Nilsson gentemot Bucht. Med både Bucht och Åström på valbar plats hade kantringen mot östra Norrbotten varit för stor.
När det gäller representationen från Pite älvdal så verkar älvdalen få behålla sina två platser då både Maria Stenberg och Hannah Bergstedt återfinns på valbar plats. Det är glädjande att valberedningen placerat Hannah Bergstedt på valbar plats då hon är både kompetent och ung. Hon har dessutom alla förutsättningar att kunna stärka partiets position i hela Pite älvdal och öka närheten mellan väljarna i Pite älvdal och länets S-ledamöter i riksdagen. Detta känns som ett verkligt lyft för Socialdemokraterna i älvdalen.
På måndag kommer landstingslistornas sammansättning att analyseras närmare.