Visst kunde det vara roligare

I dagens ledare skriver Kenneth Jonsgården om sina tankar inför 2015.

Stefan Löfven och regeringen laddar just nu för nyval, ett nyval som förhoppningsvis kan lösa många politiska knutar, men som även kan ge fortsatta låsningar mellan de politiska blocken.

Stefan Löfven och regeringen laddar just nu för nyval, ett nyval som förhoppningsvis kan lösa många politiska knutar, men som även kan ge fortsatta låsningar mellan de politiska blocken.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

REFLEKTIONER INFÖR NYÅRET2014-12-27 00:28
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När jag skriver detta går vi snabbt mot ett nytt år. December har varit en månad är fylld av jäkt och stress. Men vid nyår ser vi framåt och det manar till en stunds eftertanke. Vi kommer att på olika sätt och med olika erfarenheter summera ett år som passerat både på gott och ont och önska oss all välgång in i det nya året.

Julstressen och jäktet har hunnit lägga sig. Trots helgfriden rullar samhället på nästan som vanligt, lite halvfart blir det någon vecka. I ala fall för de flesta av oss. Om någon vecka är nästan är allt som vanligt igen.

Det politiska käbblet tystnar, men inte helt när vi som nu går mot ett extraval. TV:s debattsoffor är ändå avfolkade. Man får leta efter nyhetsprogrammen i sändningstablåerna. Är det helg så tar man ledigt. Som vanligt är radion bäst. Vi behöver alla en andhämtningspaus och tid för eftertanke. Helgerna ger oss sådan tid.

Något av detta har författaren Erik Blomberg beskrivit i sin dikt ”Människans hem”:

Nu är det natt över jorden.

Darrande stjärna, gläns!

Världarna vandra så fjärran.

Mörkret är utan gräns.

Marken och mullen och mörkret,

varför älskar jag dem?

Stjärnorna vandra så fjärran.

Jorden är människans hem.

Ett årsskifte betyder normalt inga större förändringar av den politiska agendan. Efter nyårsfesten brukar det mesta återgå till den politiska vardagen. Denna gång blir det inte så. Klart är att 2015 blir ett spännande politiskt år med ett extra riksdagsval den 22 mars. Med den brasklappen att extravalet kan ställas in, men tiden är ytterst knapp för att så ska kunna ske.

Ett val som kommer att domineras av frågan om de olika politiska blockens regeringsduglighet och av utvecklingen i ekonomin och arbetslösheten. Vänder konjunkturen uppåt igen? Fortsätter arbetslöshetskrisen? Kan Socialdemokraterna bilda en ny regering?

Positivt för Socialdemokraterna är att de borgerliga partierna så gott som alltid knycker sympatisörer från varandra. De fungerar som kommunicerade kärl. Droppar det över från det ena partiet hamnar det hos det andra. På så sätt är väljaropinionen trots allt någorlunda stabil. Just nu skiljer en del mellan de två blocken och det till regeringen Löfvens fördel. Det gäller nu att hålla fast i detta övertag.

Svenska folket har tilltro till värderingar om rättvisa, jämlikhet och solidaritet och här har Socialdemokraterna ett försteg för alla andra partier, vilket inte minst visas i mängden av opinionsmätningar där partiet är ohotat störs. Så har också Sverige byggts och utvecklats.

Den förra borgerliga regeringens åtta år vid makten har ökat orättvisorna, där färdriktningen var är att förflytta ansvaret till var och ens egna plånbok och dess omfång i stället för en rättvis förelning av våra samhällsvinster. Egoismen premierades och högerregeringen gav sken av att vara en trogen välfärdsförsvarare. I stället fick vi ett allt ett ihåligare skyddsnät för de allra svagaste i samhället: sjuka, förtidspensionärer och arbetslösa. Vad vi behöver inför det nya året är en politik för större värme, solidaritet och öppenhet.

Politik handlar om att forma framtiden. På vilket sätt man vill möta samhällsproblemen. Valet behöver därför inte vara svårt i mars.

Läs mer om