Bernie Sanders är en ovanlig amerikansk politiker. Han kallar sig demokratiskt socialist och pratar gärna om den nordiska modellen med höga skatter och välfärd till alla.
Sanders har vunnit val som oberoende mot både demokrater och republikaner i sin delstat Vermont. Han valdes in i kongressens representanthus 1991 och i Senaten 2006 där han, tillsammans med Elizabeth Warren, ses som den ledande vänsterrösten.
Den rikaste procenten kan inte få allt, det är kärnan i Sanders budskap. De rika ska beskattas för att finansiera satsningar på sjukvård, utbildning, infraktstruktur och klimatomställning för alla.
När Obama valdes gjorde han det med löfte om förändring. Åtta ganska svåra år senare vill allt fler ha förändring. På riktigt. Kan Clinton, som tydligt är en del av det politiska etablissemanget och Obama-administrationen, ge dem det? Ett annat problem för Clinton är Sanders höga trovärdighet i flera av de frågor som är centrala i hennes kampanj.
HBTQ-rörelsens färger klär Clintons kampanj. Men när hon kandiderade till president 2008 gjorde hon det som motståndare till samkönade äktenskap. Sanders har en lång historik av att konsekvent röstat för HBT-personers rättigheter.
Clinton kan bli USA:s första kvinnliga president. Det kan inte Sanders. Samtidigt har Sanders, i omröstning efter omröstning, visat att han står upp för kvinnors rättigheter och rätten till abort. Och Sanders har, mycket tydligare än Clinton, tagit strid för höjda minimumlöner och stärkta fackliga rättigheter vilket framförallt gynnar arbetarklasskvinnor.
En annan stor fråga är finansieringen av kandidaternas kampanjer. Nu är det fritt fram för hur stora donationer som helst vilket leder till att företag kan köpa sig inflytande. Både Clinton och Sanders vill båda reglera finansieringen. Men medans Sanders största donatorer är fackföreningar tar Clinton emot stora summor pengar från Wall Street.
Clinton-lägret har länge verkat tro på en promenadseger, precis som de gjorde 2008. Men Sanders kampanj har momentum. 5000 människor kom på Clintons kapmanjkickoff. Sanders drar mycket mer folk, i torsdags kom 10 000 människor till ett möte i Madison, Winsconsin.
I opinionsundersökningar ökar Sanders stöd kraftigt. Enligt vissa opinionsundersökningar leder Clinton nu bara 8-10 procent i de två delstater där primärvalen hålls först. Andra undersökningar visar på en mycket tydligare ledning för Clinton.
I slutändan behöver inte Sanders bli demokraternas kandidat för att ha stort inflytande. Ju större stöd Sanders får, desto mer tvingas Clinton att svänga till vänster. Därmed är Sanders redan en vinnare.
Bild: ta6bc0ab
Bildtext: Bernie Sanders från Vermont kandiderar som första socialisten någonsin till president i USA.