Att bry sig om pensionärerna
Expressens ledarredaktion beskriver det rödgröna engagemanget för Sveriges pensionärer som ren populism för att vinna enkla poäng i debatten, och efterlyser ett ansvarstagande för den blocköverskridande pensionsreform från 1999 som ligger till grund för dagens pensionssystem. Men det är inte vad frågan handlar om.
Att de rödgröna kritiserar alliansen för de orättvisa effekter som jobbskatteavdraget medför, för Sveriges pensionärer, handlar inte om populism. Det handlar om ett ansvarstagande för de generationer som byggt upp vår svenska välfärd.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den borgerliga strategin verkar bestå i ett antal angreppssätt. För det första: Jobbavdraget gynnar pensionärerna på så vis att den ska bidra till att fler människor jobbar vilket ökar tillväxten. Detta får i sin tur till effekt att även pensionerna ökar. För det andra: Det är ansvarsfullt inför framtiden att de pensioner som utbetalas står i relation till hur bra det går för landet. I sämre tider är det alltså rimligt med lägre pensioner så att man inte nallar av framtidens pensioner. För det tredje: Det är olyckligt att bromsen i pensionerna slog och att jobbskatteavdraget kom så nära varandra i tid att de kopplades ihop med varandra.
Den borgerliga desperationen lyser igenom när man analyserar deras sätt att argumentera. Det grundläggande är att konstatera att diskussionen om den så kallade bromsen i pensionssystemet inte ifrågasätts i någon större omfattning. Det är orättvisan i att inte pensionärerna får del av skattesänkningarna som upprör stora delar av landets pensionärskader. Men man kan förstå att de borgerliga debattörerna gör allt de kan för att villa bort korten, och att de upplever ett problem i att bromsen i pensionssystemet slog till samtidigt som Sveriges pensionärer snuvades på att få ta del av Alliansregeringens skattesänkningar. Därför vill man också koppla samman dessa två "kuriositeter", som ledarskribenterna väljer att benämna jobbskatteavdraget och bromsen i pensionssystemet.
Expressens ledarskribenter skriver: "Alliansen måste förklara och försvara reformen i stället för att böja sig för gråhårig ilska och mediers krokodiltårsjournalism. Detsamma gäller Socialdemokraterna. De borde värna sin stolta reform. I stället ägnar de sig åt utstuderad pensionärspopulism. Det är ynkligt och regeringen borde förfölja dem tills de tar sitt moraliska och politiska ansvar."
Är det populistiskt att peka på denna orättvisa? Är det populistiskt att bry sig om denna grupp människor som byggt upp vår välfärd från grunden? Inte det minsta. Grundfrågan är fortfarande densamma, och den orättvisa behandlingen av pensionärerna kvarstår. Pensionärer som grupp har inte fått skatten sänkt i samma utsträckning som de yrkesverksamma. Regeringens svek mot pensionärerna kvarstår. För att parafrasera ledarskribenterna på Expressen: Det är ynkligt och Sveriges pensionärer borde förfölja dem tills de tar sitt moraliska och politiska ansvar.