Visst har personvalet betydelse men ...
LANDSTINGSPOLITIKEN I dag lördag är det valkonferens i det socialdemokratiska partidistriktet i Norrbotten. Nomineringarna till landstingsstyrelsen och andra landstingsuppdrag ska fastställas av representanter från länets arbetarekommuner.
I dag fastställs de socialdemokratiska nomineringarna till förtroendeuppdragen i landstinget. Bengt Niska slåss för en plats som ordinarie ledamot i landstingsstyrelsen.
Foto: Jens Ökvist
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När valberedningen presenterade sitt förslag till de olika landstingsuppdragen hamnade Bengt Niska utanför ordinarie landstingstyrelsegrupp, och föreslås bli Kent Ögrens personlige ersättare. Detta fick honom att bli upprörd och i olika intervjuer har han tolkat detta som att valberedningen rensar undan obekväma personer som man är rädd ska driva en egen linje. Haparanda, Övertorneå och Pajala slår också på stora trumman och manar till kamp för en ordinarie styrelseplats i landstingstyrelsen.
Visst kan man ha en viss förståelse för att de vill maximera inflytande. Men man får inte glömma att Östra Norrbotten i valberedningens förslag har en representant, nämligen Agnetha Lipkin från Kalix. De är alltså inte utan representation på den ordinarie bänken. Men uppenbarligen duger hon inte. Det ska vara Bengt Niska. När det gällde riksdagslistan var det samma sak. Karin Åström från Överkalix var inte bra nog. Man skulle prompt ha Sven-Erik Bucht. Nu fick man båda, på bekostnad av att malmfältsområdet blev utan representation.
Det är nästan så man börjar fundera över det mönster man ser. Kvinnorna är inte goda nog, man ska ha en man i stället. Man får verkligen hoppas att det inte är så. I annat fall är socialdemokratin i Norrbotten illa ute.
Kanske man borde ta sig en funderare i Haparanda, Pajala och Övertorneå varför Sven-Erik Bucht och Bengt Niska inte höll måttet i valberedningens ögon. Var det verkligen för att de upplevs som besvärliga eller är det kanske utifrån hur man skött sina regionala uppdrag tidigare.
När det gäller Bucht är det ju bara att gå in och granska hans närvaro i landstingsfullmäktige när han var ledamot där. Mången distriktsstyrelseledamot som helst skulle, om de bara vågade, kunna vittna om Bucht och Niskas deltagande i distriktsstyrelsearbetet bakåt i tiden. Hur de närvarat på de punkter som berört deras kommuner och sedan prioriterat annat högre än deltagande i det regionala arbetet. Hur de gått och kommit som det passat dem själva. Vem vet. Det är kanske sådant som valberedningen lagt i den ena av vågskålarna. Men nog känns det kanske som en provokation att sätta Bengt Niska just som ersättare till Kent Ögren. På så sätt kommer han aldrig att få tjänstgöra. Det betyder dock inte att han förlorar inflytande i S-gruppen i landstingsstyrelsen. I de interna gruppdiskussionerna får man verkligen hoppas att det inte är någon skillnad på ordinarie ledamöter och suppleanter. Där är alla lika goda socialdemokrater.
Visst ska utfallet i personvalet ha betydelse, och visst ska man ta vara på de personer som har ett stort förtroende i väljarkåren, men det får inte vara det enda kriteriet när man ska nominera till olika förtroendeuppdrag.
Det handlar om att hitta en mix av ålder, balans mellan kvinnor och män, olika kompetenser och en vettig geografisk spridning. Utfallet i personvalet är bara ytterligare en bit i detta pussel.