Den stora frågan är förstås var huvudstaden ska ligga. Ja, jag pratar förstås om den nya regionen Stornorrland. Den ska innefatta såväl Karesuando som Lillhärdal. Avstånd med bil mellan de två orterna är 1 103 kilometer. Körtiden med bil är är cirka 13 timmar 57 minuter. Så huvudstaden kommer inte att bli Karesuando eller Lillhärdal, det är jag säker på. Men vilken ort ska man då välja?
Jag ser att Lycksele har spelats ut och den orten ligger ju ganska mitt emellan Karesuando och Lillhärdal. Jag köpte en mycket fin hund i Lycksele för nära elva år sedan. Det är de enda band jag har med orten så tro inte att jag ingår i någon skum kampanjkommitté.
Kan en huvudort ligga i utkanten, exempelvis i Norrbotten eller Medelpad?
Ja, se på London som ligger i sydligaste delen av England. Och Berlin återfinns långt österut och norrut i förbundsrepubliken. Jag nämner detta för att visa att centralorten inte alls behöver ligga i mitten av riket eller regionen, vilket kan ge hopp för folk från exempelvis Ånge och Älvsbyn.
En av utredarna, Gävleborgs förra landshövding Barbro Holmberg, föddes i Stensele i södra Lappland och växte upp i Pärlström utanför Jörn. Stensele ligger ganska mitt i landet (östvästligt sett). Det går snabbare till Lillhärdal än till Karesuando men inte så stor skillnad, en timme ungefär. Är det till Stensele man ska skicka sina regionpapper i framtiden?
Nu kommer debatten att rasa och avsikten med rapporten är ju just att stimulera en dialog om den framtida organisationen. I sämsta fall kan det bli en debatt som liknar den om regementsnedläggningarna. ”Det är bra att man nedrustar men bygdens eget förband får inte drabbas.”
Lördagen den 12 mars avslutas världscupen i längdskidor. Det var roligt med den avslutande utflykten till Kanada. Experten Johanna Ojala har lyft sändningarna. SVT arrangerade också en tipstävling inför WC-loppen. En artonårig ekonomistuderande har slagit expertlaget i studion med sjutton hästlängder. Var jag själv hamnade i listan får jag eventuellt återkomma till …
Tidskriften Amnesty press ägnar nummer 1/2016 åt en fördjupning kring Turkiet. Landet har utvecklats i auktoritär riktning. Regimen far hårt fram i de sydöstra delarna, där det finns många kurder. Nyligen slog man till mot landets största tidning, som över en natt gick från att vara oavhängig till att bli supporter till president Erdogan. Många av tendenserna i Turkiet liknar utvecklingen i Putins Ryssland.
Det stora landet (77,7 miljoner invånare) vill komma med i EU. Man får bara hoppas att unionens företrädare är vaksamma och slår ned på alla kränkningar av demokratiska fri- och rättigheter, även om det kan leda till sura miner i Ankara.
Njut i denna ljuva vintertid.