Visioner för Arvidsjaur

Piteå2013-11-23 02:23
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trots att jag sedan ett par år tillbaka flyttat och rotat mig i universitetsstaden Umeå så väcker min uppväxtort Arvidsjaur alltjämt mitt intresse. I synnerhet rör sig tankarna kring hur man kan skapa en bättre utveckling i en liten kommun belägen i den extrema glesbygden. Arvidsjaur är en fin ort med generellt sett goda uppväxtvillkor för unga och en stor framtidspotential. Men förhållandena har blivit allt tuffare.

En viktig orsak till tillbakagången för orter i Lappland, Jämtland och Härjedalen är att staten de senaste decennierna genomfört omfattande nedskärningar. Detta har gett allvarliga konsekvenser i form av problem på arbetsmarknaden och brister i samhällsservicen. Besparingarna är försumbara för staten som helhet men drabbar våra samhällen hårt.

Det har nu gått så långt att en del kommuner vill skapa arbetstillfällen genom att uppmuntra eller delta i ekonomiskt och miljömässigt riskfyllda gruvprojekt. Det är beklagligt att små kommuner ska tvingas ta till desperata åtgärder för att eventuellt trygga sin fortlevnad. Jag vill därför ta upp sex punkter som jag vill framhålla som viktiga att beakta för fortsatt utveckling. Det finns självklart väldigt mycket mer att säga, men utrymmet här är begränsat.

1.Motverka främlingsfientlighet - bejaka öppenhet

Historien talar sitt tydliga språk. Samhällen som sluter sig mot omvärlden förfaller. Arvidsjaur, och Sverige, måste bejaka den rådande öppenheten mot människor från hela världen. Toleranta och mångfaldiga samhällen är de mest framgångsrika såväl ekonomiskt som socialt.

2. Kulturen är samhällets hjärta

Människan behöver inte bara mat på bordet, hon behöver också näring för själen, möjligheten att utforska sig själv och sin samtid. När kulturen tillåts blomstra banar det väg för social utveckling.

3. Säkra läkarförsörjningen

Med en åldrande befolkning uppkommer ett tilltagande vårdbehov. Samhället måste därför ta kommandot för att till varje pris säkra en kontinuerlig läkarförsörjning och slå sig fria från beroendet av dyra stafettläkare. Har man ännu försökt profilera sig vid landets läkarutbildningar med fördelaktiga AT-tjänster? Utökat möjligheterna till fortbildning för läkare, inte minst med anledning av att verksamheten ställer krav på såväl bred som specifik kompetens? Patientnära forskning?

4. Stärk demokratin och ungdomsinflytandet

Det demokratiska styrelseskicket borgar för en god samhällsutveckling. Därför gäller det inte minst att tillvarata det engagemang och de idéer som finns hos den unga generationen. Detta måste delvis ske genom ett överförande av reell beslutskompetens till såväl elevråd som ungdomsföreningar. Skeninflytande imponerar inte på ungdomen. Med hållbara strukturer för demokratisk påverkan motverkas destruktiva maktstrukturer som tar sig utryck i mobbning och rasism.

5. Utbildning i framkant

I vår region finns två starka, framstående lärosäten. Det finns således möjligheter att etablera ett utbyte mellan akademin och gymnasieskolan. Det är vidare av yttersta vikt att kommunen gör allt för att tillse en god lärarförsörjning, attraktiva utbildningsprogram och goda möjligheter att läsa språk och andra ämnen som ger eleverna konkurrensfördelar.

6. Statligt ansvar

Riksdag och regering måste vidta kraftfulla åtgärder för att balansera den ojämlika ekonomiska situation som de försatt våra kommuner i. En del i detta ansvar ligger i att se över om ytterligare statlig verksamhet och myndighetsverksamhet med fördel kan förläggas i små orter, som Arvidsjaur.

Läs mer om