Visbyvecka med sikte på 2010

INSTITUTION. De ljusa sommarkvällarnas Gotland verkar som en magnet för Sveriges politiska etablissemang. För att inte tala om media. Sommarön lever upp. En sommarvecka i Visby är sedan decennier bokad för politik och samhällsfrågor. Det började en gång med Olof Palme på ett lastbilsflak och är i dag en institution i sommar-Sverige.

Årets politikervecka i Visby bjöd på strålande väder, men också på ovanligt många politiska utspel. Det märks att ett riksdagsval närmar sig om än om ett år. Mona Sahlin (S) höll ett överraskande inspirerande tal.

Årets politikervecka i Visby bjöd på strålande väder, men också på ovanligt många politiska utspel. Det märks att ett riksdagsval närmar sig om än om ett år. Mona Sahlin (S) höll ett överraskande inspirerande tal.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Piteå2009-07-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ibland ifrågasatt för sin ytlighet, men i dag lever politikerveckan sitt eget liv. Och kommer så att göra. De senaste åren har näringsliv och organisations-Sverige tagit över mer och mer från politikerna, men politiken håller fortfarande greppet. I år var det mer än 1 000 seminarier. Då gäller för den intresserade att hitta rätt, och för den organisation som vill visa upp sig att sticka ut ordentligt för att locka åhörare.

Att alla samlas i Visby denna vecka, som nu är slut, beror förstås på möjligheterna till mediaprofilering. I Visby finns alla viktiga journalister och de TV-kanaler som gäller. Hundratals journalister finns på plats. Ett sådant uppbåd är svårt för politiker och intresseorganisationer att motstå.
Ska man göra ett snabbokslut över årets politikervecka är det några saker som sticker ut mer än andra. Mona Sahlin (S) höll ett överraskande inspirerat tal, där hennes tydliga avståndstagande från Sverigedemokraterna var en av höjdpunkterna med adress till tveksamheten om ett samarbete med SD som finns inom högeralliansen.

Den rödgröna alliansen visade även på andra sätt framfötterna. Lars Ohly gjorde inte bort sig och Peter Eriksson lever högt på Miljöpartiets opinionsframgångar och goda EU-val. Det var inget fel på självförtroendet i det rödgröna gänget, vilket borgar gott inför valet om drygt ett år.

Snyggt var också att finansminister Anders Borg (M) gav Svenskt Näringsliv en ordentlig näsknäpp, då han lät meddela att den svenska arbetslagstiftningen tillhör den mest liberala i EU. Flexibel och följsam. Rör inte las var budskapet.
Svenskt Näringslivs Urban Bäckström gick förmodligen i taket när han lyssnade på budskapet från landets finansminister. Han hade säkert väntat sig ett annat från en moderatledd regering. Nu får han bita i det sura äpplet.

I jämförelse med de rödgröna var det något lägre tempo inom regeringskoalitionen . Även om Maud Olofsson (C) som vanligt gjorde sig hörd med sitt något aviga feministiska budskap medan Göran Hägglund (KD) famlade med sitt tal och virrade åt olika håll.
Kristdemokraterna lär få en tuff valrörelse. Nu får KD förlita sig på att kamraterna i de övriga allianspartierna ställer upp för att rädda partiet kvar i riksdagen, men det ser ju inte så bra ut för vare sig Folkpartiet eller Centerpartiet. Problem, problem...som kan växa.

I år tog politikerna för sig i Visby. Uppmärksamheten har varit stor. Riksdagspartierna har haft sina heldagar och de partier som står och stampar i farstun för att komma in riksdagen har också hörts av. När sommargotlänningen OIof Palme inledde sina Almedals-tal i slutet på 1960-talet var han ensam.
Då var Almedalen ett Palme-projekt. Han ville lämna sitt Fårö. Han hade väl tråkigt i ensamheten och ville göra något utöver det vanliga.
Nu är detta historia och politikerveckan ett begrepp. Palme skulle säkert glädja sig åt denna händelseutveckling och nu sägs ju konceptet även gå på export. Tja, det går nog inte att exportera gatorna i Visby, solen och värmen och alla möten.
Politik och samhällsfrågor behöver också sitt Roskilde. Det är vad Visby står för. En vecka om året.
Läs mer om