Vinnare och förlorare

KLYFTOR. Dagens ekonomiska politik har gjort att de klyftorna växt. Nu handlar politiken om att mildra den ekonomiska krisen och framför allt se till undvika massarbetslöshet.

Maria Stenberg, nyvald LO-ordförande i Norrbotten.

Maria Stenberg, nyvald LO-ordförande i Norrbotten.

Foto: Göran Westerlund

Piteå2009-04-28 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att mildra krisens verkningar är alliansregeringens uppgift. En konstruktiv regering som menar allvar med att vilja stå upp mot krisen måste satsa pengar för att starta projekt som minskar arbetslösheten.
Finansminister Anders Borg avvaktar med tunga krispaket för att få fart på de ekonomiska hjulen, men han kan inte vänta hur länge som helst innan åtgärder måste till.

Ju fler arbetslösa desto lägre skatteintäkter inte minst för kommuner och landsting. Glöm inte att hög arbetslöshet leder till ökade kostnader för både stat och kommuner. Människor måste få sin a-kassa och i värsta fall socialbidrag. Varför inte använda dessa pengar konstruktivt för att bygga ut infrastruktur i form av vägar och järnvägar eller reparera i miljonprogrammets bostadshus och se till att vård, skola och omsorg kan hållas intakt. Bidrag är ingen framtid, utan alltid tillfälliga lösningar i en kris.

Moderatregeringen talar just nu ständigt om välfärdens kärna, men än har vi inte fått en bärande förklaring på vad Reinfeldt/Borg menar med välfärdens kärna. Den tycks dessutom bli allt mindre för var vecka som går.
Vi vet också att de ökade inkomstskillnaderna har bidragit till att skapa ett spekulationskapital. När den stora massan löner hålls nere minskar konsumtionen, eftersom en allt större del av inkomsterna går till en allt rikare grupp människor, som trots all lyxkonsumtion inte kan konsumera allt de förtjänar.
Vi har dessutom en regering som för en politik för ökade inkomstspridning genom att ge stora skattelättnader för de som tjänar mest. De med låga inkomster ser inte mycket av de så omtalade skattesänkningarna. Höjda avgifter i försäkringssystemen har tagit det mesta. Nu drabbas också den gruppen hårdast av arbetslöshetskrisen. Orättvisorna ökar.
Folkpartiet presenterar mitt under den svåraste ekonomiska krisen sedan 1930-talet en rapport, där man menar att "det är bristen på rika personer som är problemet. Funnes möjlighet att med arbete eller företagande bygga upp en egen förmögenhet funnes det också flera som ville satsa medel på eget eller andras företagande."

Den nya socialliberalismen i ett nötskal; mer till dem som redan har. Sipprar något ner till dem som är sjuka och arbetslösa så ska de vara tacksamma. Inom högeralliansen har tendensen under det senaste året varit tydlig. De små partierna har tagit flera steg åt höger i hopp om att locka nya väljare. Hittills utan resultat.
Enligt Synovates senaste mätning har Maud Olofssons centerparti förlorat 121 000 väljare sedan valet 2006. Göran Hägglund (KD) har tappat 154 000 väljare. Folkpartiledaren Jan Björklund har kommit lite lindrigare undan med ett tapp på 104 500 väljare.

Vem som vunnit? Moderaterna. De små allianspartierna har blivit grundlurade, så grundlurade att de inte ens insett att de blivit lurade. Men makten är kanske viktigare än partiernas överlevnad.
Läs mer om