Vindkraften ljus i mörkret
ENERGI. Förverkligandet av Europas största vindkraftspark tog ett viktigt steg framåt på måndagen. En satsning som bokstavligt talat kan blåsa liv i Markbygden och ge minst 1 000 jobb i Piteå kommun. Ljuv musik i mullret från ekonomisk kris och snabbt stigande arbetslöshet.
Europas största vindkraftspark är på väg till Markbygden och Piteå kommun med minst 1 000 nya jobb.
Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Somliga ryser och är oroliga för störningar i jakten och renbetet. Östra Kikkejaure sameby kan i värsta fall förlora drygt 25 procent av renbetesmarken. En godtagbar lösning finns rimligtvis. Andra hoppas och känner framtidstro.
Oavsett inställning, kan man inte annat än tro att denna gigantiska investering på 50-60 miljarder kronor blir en injektion för bygden och kommunen. Mikael Kyrk, Markbygden Vind AB, tror på minst 1 000 nya jobb under byggtiden som sträcker sig tio, femton år framåt.
Tyska Enercon, delägare i bolaget, planerar att starta en fabrik på Haraholmen för tillverkning av delar till vindkraftverken. Minst 200 anställda säger man sig behöva. Inte mycket att fundera över. Den sjunkande kronkursen gör arbetskraften i Sverige billig. Billigast i Norden och billigare än i många västeuropeiska länder, visar rapporten från facken inom industrin.
Kostnaden för svenska arbetsgivare, duktiga på att klaga, sjunker i förhållande till konkurrenterna i Västeuropa. När får vi se utflyttade kylskåpstillverkare och diverse andra vända hem för att med utländska etablerare konkurrera om billig, högproduktiv svensk arbetskraft?
Om hela vindkraftsparken förverkligas är regeringens mål för förnybar energi uppfyllt, med råge till och med, 2015. För att transportera elen söderut krävs kraftig utbyggnad av stamnätet, men det ska inte stöta på några hinder, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenskt Kraftnät.
Enligt tidigare kommentar från Odenberg "planeras omfattande investeringar i ledningsnäten för att överföringsförmågan inte ska sätta stopp för de ambitiösa vindkraftsplanerna".
Det är hoppfullt att entreprenörer, utländska som svenska, hittar resurser i glesbygd och ödebygd värda att exploatera. Intresset från riksdag och regering är minst sagt svagt.
Med avfolkningen förskjuts den politiska makten alltmer mot storstäderna. I nästa val kommer Stockholm, Göteborg och Malmö att för första gången ta över hälften av mandaten i riksdagen. Där finns en god förklaring till att satsningar som Norrbotniabanan har noll prioritet. De är storstäderna som gäller. Där finns folket och där finns nu majoriteten av väljarna och de ska hållas på gott humör.
Så gläds åt dem som ser att det finns pengar att tjäna till och med på blåsiga kalhyggen, men låt det inte stanna vid jobb den här gången. Kräv en rimlig del av det kapital som snurras ihop.