Historien går igen. USA ser ut att vilja starta ett nytt krig byggt på lögner. President Donald Trumps beslut att hoppa upp kärnenergiavtalet med Iran riskerar att sätta krutdurken Mellanöstern ännu mer i brand.
Beslutet kom inte som en överraskning. Trump lovade redan i valrörelsen att riva upp avtalet som han kallat ”katastrofalt”, ”vansinnigt” och ”det värsta någonsin”. De omdömena kan lika gärna beskriva Trump som president.
Tio år av krävande diplomatiska ansträngningar slänger han vårdslöst i papperskorgen. USA kliver ur ett avtal som Barack Obama 2015 efter stor möda sydde ihop tillsammans med Ryssland, Kina, Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Trump kör återigen solo, precis som när han hoppade av klimatavtalet från Paris.
Kärnenergiavtalet med Iran har fungerat väl. Prästdiktaturen har lagt ned sitt kärnvapenprogram och följt de krav som ställts. Det vittnar både Trumps egen säkerhetstjänst CIA och internationella atomenergiorganet IAEA om. Observatörer har släppts in i anrikningsanläggningarna och har inte upptäckt några brott mot avtalet. De enda som påstår motsatsen är Israels säkerhetstjänst.
Historien går igen på ett obehagligt sätt. IAEA vittnade 2003 om att den brutale diktatorn Saddam Hussein inte hade några massförstörelsevapen, men USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell ljög inför FN:s generalförsamling och president George W Bush startade en olaglig och förödande invasion av Irak. Det visade sig senare att Saddam inte hade några massförstörelsevapen.
Tänker Trump göra likadant med Iran? Hans vapendragare Benjamin Netanyahu i Israel och prinsarna i Saudiarabien jublar över Trumps besked och skulle gärna sluta upp på hans sida. Barack Obama säger att det brutna avtalet är ett misstag som kan leda till att Iran skaffar sig kärnvapen eller att ett nytt krig bryter ut i Mellanöstern. Båda alternativen är mycket farliga.
Om Iran återupptar kärnvapenprogrammet frestas fienden Saudiarabien att starta ett eget. Israel sitter redan på atombomber. En kärnvapenkapplöpning i Mellanöstern vore ett allvarligt globalt hot.
Trumps beslut riskerar även att gynna de konservativa ayatollorna och stoppa de mer reformvänliga krafter som vill öppna landet mot omvärlden. Hårda sanktioner kommer att isolera Iran ytterligare och Trump avser att också tvinga Europa att inte göra affärer med landet.
EU och de fem andra länderna som skrev under avtalet är besvikna och bekymrade. De kritiserar Trumps beslut och säger sig vilja stå fast vid överenskommelsen. Frankrikes president Emmanuel Macron vill till och med utvidga avtalet för att öka stabiliteten i Mellanöstern. Det är rätt väg att gå och hoppet står till att de fem länderna inte viker sig för Trumps hårda linje.
Irans agerande blir också avgörande för utvecklingen. Det är bara att hoppas att landet håller fast vid avtalet och inte går i Trumps fälla och startar sitt kärnvapenprogram igen. Det skulle ge USA motiv att återigen starta ett blodbad i Mellanöstern.