Viktigt löfte till pensionärer

PENSIONEN. Socialdemokraterna lovar att sänka skatten på pensioner så att den likställs med skatten på arbetsinkomster. Det är ett viktigt löfte. Regeringen Reinfeldt har devalverat pensionernas värde. Det borde inte ha fått ske.

Pensionärerna ska inte betala mer skatt än löntagare med samma inkomst. Det ska Socialdemokraterna se till om de vinner valet 2010, lovar partiledaren Mona Sahlin.

Pensionärerna ska inte betala mer skatt än löntagare med samma inkomst. Det ska Socialdemokraterna se till om de vinner valet 2010, lovar partiledaren Mona Sahlin.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Piteå2009-05-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den moderatledda alliansregeringen rivstartade med skattesänkningar finansierade med försämringar av de sociala trygghetsförsäkringarna. Beslutet att försämra förtidspensionärernas ålderspension tog regeringen direkt efter valsegern och klarade på det viset hem en summa motsvarande första steget i slopandet av förmögenhetsskatten.
Ett år senare, november 2007, tvingades regeringen retirera. Trycket från socialdemokraterna, LO, TCO, handikapprörelsen och pensionärsorganisationerna blev för starkt. Medborgare med sjuk- och aktivitetsersättning fick tillbaka de 1,7 miljarder kronor regeringen blåst dem på i årlig tillväxt av ålderspensionen. Dock inte retroaktivt. 2007 var ett förlorat år.

Den här gången fanns det kraftfull ammunition att ladda protesterna med. Återställ beräkningen av ålderspensionerna eller fempartiöverenskommelsen om pensionssystemet faller. Alliansens påhitt att beskatta inkomst från pension högre än inkomst av arbete torde också det bryta mot pensionsöverenskommelsen. Åtminstone indirekt.
Fem partier står bakom överenskommelsen och eventuella förändringar ska förankras hos alla fem. När det gäller skilda skatter har alliansregeringen handlat helt på eget bevåg. Den högre skatten på pensionen påverkar inte beräkningen av bruttopensionen, däremot det allra viktigaste; vad den ger netto att leva av.

Pensionärer med 13000-  18 000 kronor i månadspension betalar mellan 730-990 kronor mer i skatt per månad, än de med samma inkomst av arbete. Det blir runt 8 800 - 11900 kronor per år i minskad köpkraft för pensionären, vars pengar också de skapar jobb och smörjer samhällsmaskineriet.
Alliansregeringens fyra partiledare gjorde i december stort nummer av att de skulle sänka skatten för pensionärerna 2009. Sänkningen blev blygsam och den ledde inte till att lika inkomst av pension och arbete närmade sig netto. Istället ökade skillnaden eftersom regeringen samtidigt brände av tredje steget i jobbskatteavdraget.
Dessutom utökades skogen av kolumner i skattetabellen från fem till sex. Till den sjätte förpassas 65-åringarna och förtidspensionärerna som får fortsätta att betala den högsta inkomstskatten. Något straff ska väl gruppen ha. Eller hur der nu har tänkt i Rosenbad.

Socialdemokraterna kunde ha använt samma argument mot devalveringen av pensionsinkomsternas värde som mot försämringen av förtidspensionärernas ålderspension. Det att överge pensionsöverenskommelsen. Att så inte skedde kan förklaras med att Alliansen slog till omedelbart, medan landets största parti var förlamat av valnederlaget och därtill saknade partiledare.
Nu börjar Socialdemokraterna resa sig. Politiken vässas. Partiledaren Mona Sahlin gav första maj ett löfte av stor betydelse. Det att, om partiet återfår regeringsmakten 2010, från första dagen verka för att skatten på pensioner sänks i nivå med arbetsinkomster. Pensionärernas skara är stor och växer stadigt och därmed deras politiska makt i egenskap av väljare.

Pensionen är uppskjuten lön och ska beskattas som lön. Det är illa nog att pensionerna sjunker de närmaste två åren. Modellen de fem partierna efter stor vånda enades om, tycks grundas på samma princip som regeringen Reinfeldts politik. Den fungerar bara i högkonjunktur.
Hur snabbt pensionerna kan sänkas i nivå med likvärdiga arbetsinkomster är ovisst. När regeringen Reinfeldt tillträdde 2006 fanns det en fet statskassa att ösa ur. Så kommer inte läget att vara 2010.
Men skatter kan både höjas och sänkas. Huvudsaken att de är rättvisa och solidariska och används till det medborgare tycker är viktigt. Till den allmänna välfärden.
Läs mer om