Viktigt korta tiden till diagnos

CANCERVÅRD. Behandlingsgaranti är bra. Lika viktigt är att tiden fram till undersökning och diagnos blir så kort som möjligt, eftersom det är grunden för behandling. Fantastiska resultat har uppnåtts enbart genom ändrade rutiner. Med mer samordning och central remisshantering kan det troligen bli ännu bättre.

Piteå2006-06-20 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Cancerfondens stora rapport över cancervården i Sverige (16 maj), särredovisades resultatet av behandling av ändtarmscancer. Av 51 sjukhus var det tre som inte hade några dödsfall inom 30 dagar efter operation, ett tecken på skickligt kirurgiskt handlag och kopplat till att operationerna centraliserats, enligt rapporten. Ett av dessa tre var Sunderby sjukhus. Den långsiktiga överlevnaden låg även den något över riksgenomsnittet i statistiken för Sunderbyn.

Sjukhusens betyg sattes sedan resultatpåverkande faktorer som patientens kön, ålder och tumörens storlek rensats bort. Poängbedömningen gjordes utifrån dödlighet inom 30 dagar efter operation, omoperationer, lokala återfall och fem års överlevnad.

Rektalcancer/ändtarmscancer var den enda cancerform som redovisades i en särskild rapport och därför också den enda som kommenterades i ledaren den 18 maj.



Sunderbyns resultat i studien var en viktig positiv nyhet för PT:s läsare, eftersom de ingår i patientunderlaget för Sunderby sjukhus. Och det var om detta PT:s ledare handlade. Ledaren efterlyste också en central remisshantering för koloskopi (optisk tarmundersökning) för att patientsäkerheten ska höjas och Piteborna, liksom
övriga invånare inom Pite älvdal, få en snabbare diagnos.

Detta har läkaren Jörgen Sigurd, verksam vid Piteå älvdals sjukhus, i omfattande motinlägg kokat ned till "opinion för värnande av en politisk maktstruktur inom landstinget och mot Piteå älvdals sjukhus framtida utvecklings- och fortlevnadsmöjligheter". Se dagens PT Debatt, där Jörgen Sigurd åter kritiserar ledaren kring cancerrapporten, förringar resultatet och framhärdar med att uppgifterna om väntetider till koloskopi var felaktiga.



Återigen. Uppgifterna om väntetider för koloskopi i Sunderbyn och Piteå var helt korrekta. Upp till tre månaders väntan i Piteå, mot ingen kö i Sunderbyn, men det är upp till patienten att själv agera för att få remissen flyttad från Piteå till Sunderbyn eller annat sjukhus.

Det är fritt fram för patienter att ta kontakt med andra sjukhus, i synnerhet inom egna landstinget, och förhöra sig om väntetider etcetera. För detta krävs inga personliga kontakter, vilket Jörgen Sigurd antyder. Det är en viktig upplysning till läsarna. Något läsarkontakter visat efter ledarna 18/5 och 24/5.

"Kan man verkligen själv ringa Sunderbyn? Törs man det?", undrade en läsare som oroades över en oviss väntan på att få genomgå koloskopi i Piteå och nekats att få remissen flyttad.



Under sommaren är resurserna för koloskopi mer ansträngda vid alla sjukhus i länet, men Piteå har det svårast. Gemensam remisshantering för att på bästa och effektivaste sätt utnyttja de resurser som finns i länet, är ett rättvisekrav ur patientsynpunkt. Någon ansvarig för situationen utpekades inte i ledaren, men koloskopin i Piteå ligger inte under Michael Dahlberg, verksamhetschef för kirurgin i Sunderbyn och Piteå. Sjukhuset i Piteå har sedan gammalt en annan, lokal ordning, som skiljer sig från övriga sjukhus i länet.

Sunderbyn och Piteå är inte konkurrerande, utan kompletterande, sjukhus och positiva nyheter, inte minst om cancervården, är av stor betydelse även för PT:s läsare. De faktafel Sigurd på dagens debattsida åter åberopar var i sammanhanget obetydliga och påverkade inte på något sätt kärnan i budskapet.



Publiceringen på insändar- och debattsidor kring sjukhuset i Piteå har hittills överlag varit negativ och onyanserad. Sjukhuset framställs som en "knä- och höftledsverkstad", "omplåstringscentral" och "större vårdcentral i avsaknad av akut sjukvård" . Inte är det PT:s ledarsida som skapat den bilden. Det är en osann bild som verkligen borde kännas kränkande för de omkring 800 personer som arbetar inom sjukhusets väggar med livsviktiga, kvalificerade arbetsuppgifter.

Piteå älvdals sjukhus har en ny toppmodern dialysavdelning, en högteknologiskt utrustad ortopediklinik, landets tredje största, en strokevård som fått bra betyg av Socialstyrelsen, prisad ögonmottagning där man genom ändrade rutiner, och utan ökade kostnader, kapat bort de årslånga köerna för patienter med grön starr, framgångsrikt lokalt utarbetat program för dosering av blodförtunnande läkemedlet Varan och mycket mer.



Här finns ett 20-tal olika verksamheter. Medicin, kirurgi, ortopedi, urologi, akutsjukvård, ögonmottagning, öron-, näsa-, halsmottagning, barnmedicin, primärvård, diagnostik, kvinnosjukvård, PBU (psykiatrisk barnmottagning), ungdomsmottagning, tandvård, vuxenpsykiatri. Det här är inget sjukhus i dödsryckningar. Det är Piteås största enskilda arbetsplats.

Personalen vid sjukhuset i Piteå har mycket att känna stolthet över. Onödigt lång väntan på tarmundersökning (koloskopi) går att lösa med ändrade rutiner, förslagsvis gemensam kö för kustsjukhusen. Dessutom kanske koloskopin i Piteå behöver större resurser.

Läs mer om