Nu är det bara två dagar tills vi vet resultatet presidentvalet i USA. Någon gång under natten till onsdag 9 november lär vi få besked. Ända in i det sista visar opinionsmätningarna på en knapp seger demokraterna och Hillary Clinton, men opinionsmätningar i USA har en historik av att vara mer än osäkra. Så ta inget för givet.
Klart är att 2016 presidentvalkampanj bryter mot allt vad vi tidigare sett.
Ingenting verkar normalt. Tonläget är högt uppkskruvat och smutskastningarna legio. Mer, ja, dramatiskt mer, från Donald Trump och avsevärt mindre från Clinton.
Presidentvalet har utvecklats till ett ödesval. Inte minst beroende på att Hillary Clinton och Donald Trump så dramatiskt skiljer sig åt.
Trumps kandidatur har varit och är en revolt mot etablissemanget i Washington. Det spelar tydligen ingen roll att Trump medvetet far med osanningar. Hans uppbackare tycks helt immuna mot alla skruvade lögner som varit Trumps metod under hela valrörelsen.
Hillary Clinton har haft svårt att stå emot. Hennes försök att normalisera valrörelsen har tyvärr mer eller mindre misslyckats, men hon leder i de flesta opnionsmätningarna och det är väljarna som väljer. För demokraterna och Clinton gäller det nu att få sympatisörerna att också gå och rösta.
Vi kan se fram emot några spännande dagar i början på denna vecka.
Avgörande för inriktningen av världspolitiken och för den väg som USA väljer att gå.
I förhållande till vad som händer just nu i USA kan den svenska inrikespolitiken kännas något torftig, men även här finns spänningar om än på en helt annan nivå och av en helt annan dignitet än vad som just spelas upp i stormakten USA.
Vi har något mindre än två år kvar till valet september 2018. I politiken en lång tid. Det kan hända mycket under denna tidsrymd.
Just nu, och sedan länge, befinner sig båda de stora politiska blocken i ett närmast jämviktsläge med Sverigedemokraterna isolerade som ett tredje block för sig.
Över tid har både S och M ansträngt sig för isolera SD och därmed försvaga dess ställning. Så har däremot inte skett. SD har bitit sig fast kring 17–18 procent i opinionsmätningarna.
Självförtroende inom SD har därmed växt och försöken att övertyga Moderaterna om att de två partierna borde samarbeta för att också kunna överta regeringsmakten 2018 är ingen hemlighet. Det finns ju exemplet i Gävle där de borgerliga partierna med Moderaterna i spetsen har makten med hjälp av SD.
För regeringen och Stefan Löfven finns all anledning att fortsätta på den inslagna vägen, att inte förivra sig och se till möjligheterna att samverka överblockgränserna. Trovärdigheten för S-politken växer så sakteliga.
Frågan om att begränsa vinster i välfärden, som allt mer tar plats på den politiska dagordningen, kan vara en framgångsväg för S. En majoritet av svenska folket vill inte att skattepengar ska smörja privata företag i välfärdssektorn.
Konflikt eller kompromiss i denna fråga kan vara avgörande inför den kommande valrörelsen. Socialdemokraterna sitter med trumf.