Vi har bestämt att pengar...

Piteå2013-01-10 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

... är hur vi ska mäta någots värde.

Ordet hållbar är sen ett antal år tillbaka trendigt i politiska kretsar. Det är viktigt att diskutera hållbarhet ur olika perspektiv. Tyvärr finns det ett perspektiv som utan undantag alltid sätts främst; det ekonomiska. Argument för ekonomisk hållbarhet väger alltid tyngre än miljömässiga eller sociala. Vår miljö har eftersatts i flera hundra år på grund av ekonomiska intressen. I Sverige lever idag ungefär en och en halv miljon människor i fattigdom (enligt EU:s definition; 60 % eller mindre av medianinkomsten). Det är orättvist. Men det går att ändra på.

Det finns ett ord som jag ibland undrar om man skulle kunna byta ut mot "Gud"; marknaden. Marknaden efterfrågar ditt, marknaden har bestämt datt. Allt som styrs av ekonomiska intressen ter sig idag statiskt. Som något som inte går att ändra på. Som om det vore hugget i sten bara för att ekonomin inte tillåter det. Bloggaren Nina Åkestam skriver i ett inlägg "Eftersom vi lever i ett kapitalistiskt system är det lätt att glömma att det är just ett system. Vi människor har själva skapat reglerna för det. Vi har bestämt att pengar är hur vi ska mäta någots värde, och det har blivit så självklart att vi glömmer bort att det finns alternativ." Och det är precis det som är min poäng.

Vi har helt enkelt bestämt att ekonomiska faktorer är de som ska sättas främst, alltid. Svårare än så är det inte. Därför borde det heller inte vara svårt att bestämma att ekologiska och sociala faktorer borde vara de viktigaste. Skövlingen av Amazonas regnskog borde ha stoppats för längesen. Vårt ekologiska system tillåter ju inte ytterligare avverkning av regnskog. De ekonomiska skillnaderna i samhället och världen borde jämnas ut ordentligt, så att ingen behövde leva i fattigdom. Det är ju inte socialt försvarbart att var femte människa i världen lever på mindre än 1,25 dollar per dag, i extrem fattigdom per definition.

Miljöpartiet kom in i riksdagen första gången 1988. I flera år har de titulerat sig som tredje största parti i Sveriges riksdag. Det som gör Miljöpartiet unikt är att de redan för 25 år sen lyckades få gehör för sina åsikter då de aktualiserade begreppet "ekologisk hållbarhet". Andra partier som diskuterat hållbarhet ur ett annat perspektiv; det sociala, är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. De har verkat för ett socialt hållbart samhälle i över 100 år. Bl. a. genom reformer som allmänt barnbidrag, 3, 4 och 5 veckors lagstadgad semester och en allmängiltig föräldraförsäkring är bara några exempel.

Fotografen Mattias Klum säger i en intervju med tidskriften Filter att miljöministern borde vara den högsta övergripande ministern under statsministern. Inte finansministern som det är idag. Jag kan inte annat än hålla med. Och därefter borde socialministern komma. Det är dags att ekonomin börjar anpassa sig efter samhället. Samhället har anpassat sig efter ekonomin alldeles för länge. Och det är inte hållbart.