Vi får skämmas inför grannarna
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kanske kan det ursäktas med att de inte ens var födda när Agnar Mykle var ett författarnamn på allas läppar. Men "Den röda rubinen" med sina i dag inte särskilt avancerade sexskildringar utlöste faktiskt en av 1900-talets största litterära rättsprocesser på våra breddgrader och var en bok som "alla" hade läst.
Åtminstone vissa sidor, som så småningom föll upp av sig själv...
Efter rättsprocessen 1957/-58 - där han själv frikändes medan boken fälldes (!) - var Mykle slut som författare, men slutade sannerligen inte skriva. Brev, inlagor, klagoskrifter i en ständig ström.
Tron på sig själv tappade han heller inte, tvärtom kan man tala om storhetsvansinne. Bland annat föreslog han sig själv till 1984 års Nobelpris och att han då även skulle få det som Jean Paul Sartre tackat nej till tjugo år tidigare.
När han dog 1994 tog det fyra år att röja upp och sortera hans efterlämnade papper. Ryktena om att det i dem skulle dölja sig en Stor Roman visade sig dock falska; bland de 50 000 manussidorna fanns det nästan ingenting av litterärt värde.
Lite svårt är det ändå att fatta att en så på sin tid beryktad författare är i det närmaste bortglömd i dag.
Men det var förstås överhuvud taget skralt med Norge-kunskaperna hos bägge paren. De visste betydligt mer om Indokina. Någon trodde att Norges grundlag heter tröndelagen.
Det här bekräftar en gammal iakttagelse, att vi svenskar ofta är sorgligt okunniga om våra nära grannländer. De flesta har förmodligen mer hum om amerikansk politik och kultur än norsk eller dansk. Grannarna vet däremot ofta mer om oss, bland annat för att de ser mycket på svensk teve.
Visst borde vi skämmas lite grann för det? Eller rättare sagt ganska mycket.
Krispaket, åtgärdspaket, hårda paket... Tiden ropar efter paketlösningar. Många är på jakt efter böcker att ge bort, men 54 procent har ingen aning om vad de ska köpa när de kliver in i en bokhandel.
Hjälpsam som jag är så här års kommer här några tips på lämpliga stimulanspaket: Till någon som gillar självständiga åsikter: Gun-Britt Sundströms "Bitar av mig själv".
Till en som gillar Pelle Svanslös: "Karl för sin katt", lättsam biografi över Gösta Knutsson, mannen som lanserade frågesport i svensk radio.
Till en fotbollsnostalgiker: Gunnar Perssons bok om Nacka Skoglund.
Till en politiskt intresserad: "Fallet Sigrid Gillner" av Eva F Dahlgren.
Arbetarrörelsens biografier handlar uteslutande om dem som lyckats. Gillner var en som det gick snett för.
Till en som har gott om tid: Aleksandra Kollontajs dagböcker.
P-O Enquists "Ett annat liv" har jag avsiktligt sparat till julklapp åt mig själv. Stora läsupplevelser kräver julstämning omkring sig.