Vet du vem som plockat bären?
KONSUMENTMAKT För en tid sedan påstod radioprogrammet Kaliber att de bär som utländska bärplockare plockat under vidriga anställningsförhållanden hamnat i Krav-märkt sylt . Detta visade sig sedan felaktigt. Inslaget i Kaliber sätter ändå fingret på ett viktigt faktum. Hur ska vi kunna utöva vår konsumentmakt om vi inte vet var bären i vår sylt eller yoghurt kommer ifrån.
En del av de utländska bärplockare som vistats i Sverige har fått jobba under vidriga villkor. Du som konsument har i dag ingen chans att veta under vilka villkor bärråvaran till den blåbärs-, hjortron- eller lingonsylt du äter har plockats.
Foto: Karin Grip / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En sådan strikt dokumentation genom alla steg i produktionskedjan är mumma för den medvetne konsumenten. Det finns möjlighet att i alla produktionsled säkerställa att produkten hanterats på det sätt som man efterfrågar. Vill jag ha en Krav-märkt produkt ska jag kunna lita på att produkten också hanterats i enlighet med Krav-märkets statuter under hela vägen fram till mitt bord.
Samma sak gäller för andra områden. Om jag exempelvis vill vara garanterad att de klädesplagg jag köper inte har sytts av barn så ska H&M eller KappAhl kunna uppvisa en dokumentation som säkerställer att inget barnarbete har förekommit i produktionskedjan.
Om jag köper ekologiska produkter ska jag kunna lita på att alla steg i produktionskedjan också uppfyller kraven på en ekologisk hantering. Köper jag rättvisemärkta produkter så ska jag veta att villkoren i samtliga produktionsled varit goda och att inget produktionsled suger ut ett annat.
Detta är en möjlighet för det enskilda företaget att stärka sitt varumärke oavsett om det handlar om kvalitet, etiska ställningstaganden, miljöpåverkan eller vad nu märkningen kan handla om. För kunderna handlar det om att kunna göra de val man vill göra, och att man kan lita på att produktionen i alla led uppfyller de krav man ställer.
Samma typ av regler som gäller för Sveriges bönder borde gälla för bärindustrin, och företag som använder råvaror från bärindustrin. Detta med tanke på de heta diskussioner som har varit kring bärplockarnas situation under tiden de vistas i Sverige och deras löner och anställningsvillkor. Det borde helt enkelt finnas ett regelverk som säkrar att konsumenten ska kunna få veta om bärråvaran i den produkt man köper har plockats under bra villkor för plockarna eller om bären plockats av plockare som anställts under slavliknande förhållanden av oseriösa bärföretagare. Om det fanns en sådan märkning så att man som konsument visste att "ful-bären" från de oseriösa bärföretagen kan spåras genom alla produktionsled så skulle man kunna utnyttja sin konsumentmakt och bojkotta de produkter där "ful-bären" hamnat .
Hade vi som konsumenter denna möjlighet skulle vi kunna bidra till att förbättra de utländska bärplockarnas situation så att de slipper leva under slavliknande förhållanden för att sedan åka hem skuldtyngda över öronen och utan att ha fått sin lön utbetald. Detta skulle kunna vara ett sätt att rensa upp i den svenska bärdjungeln, och stärka de seriösa bärföretag som tar ansvar för arbetsvillkor och vettiga lönenivåer.