Vem vinner på vinst i vården?

VÅRDEN. "Vinst i vården blir tillåtet". Så lyder rubrikerna efter socialminister Göran Hägglunds utspel på DN Debatt om att stopplagen ska slopas. Vinst i vården är redan tillåtet. Nu handlar det om att sälja ut sjukhusen och öppna gräddfiler för patienter med privata sjukförsäkringar.

Piteå2006-12-05 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Samma dag som Göran Hägglund gör sitt utspel på DN Debatt om att regeringen ska avskaffa stopplagen inom hälso- och sjukvården, inleder samma tidning en serie artiklar där Stockholms vårdcentraler granskas. Det är en blodtryckshöjande läsning. Rubriken "Skattemiljoner går till vinster för läkare" toppar förstasidan.

Granskningen visar hur distriktsläkare blivit mångmiljonärer på att gå från landstingsdrivna vårdcentraler till privata vårdcentraler vars verksamhet också den finansieras med skattemedel. Under förra året hamnade minst 34 miljoner av de skattemedel som landstingen betalade till den privata vården i läkarnas egna fickor. Höga vinster, miljonlöner, generösa styrelsearvoden och generös aktieutdelning är konceptet. Det finns läkare som under fjolåret plockade ut 2,8 miljoner kronor vardera i aktieutdelning.



När Göran Hägglund kungör att alliansregeringen ska avskaffa stopplagen i sjukvården handlar det således inte om vårdcentralerna, där är det redan fritt fram för privata vinstintressen. Det handlar om att sälja ut sjukhusen och ge fritt fram för privata vinstintressen, baserade på skattemedel, även där. Och här kommer en typisk högermarkering; vården ska inte bara bedrivas med offentliga medel, även patienter med privata sjukförsäkringar ska få komma till de privata vårdgivarna som arbetar under landstingen.

Om vinstintresset är drivkraften är risken stor att patienter med försäkringar får en gräddfil. Pengarna och inte behoven får styra. Det är sannerligen oroväckande, med tanke på att väntetiderna och konkurrensen om vården redan är hård.



Jane Cederqvist, generaldirektör inom finansdepartementet, har på uppdrag av dåvarande socialdemokratiska regeringen gjort en utredning av hälso- och sjukvården.

Hon kom fram till att det finns minst tre miljarder kronor att spara per år på effektiviseringar. Tre miljarder som skulle kunna användas till mer och bättre vård, men det skulle ändå inte räcka för att fylla behovet. Riksdag och regering måste fram med mer pengar.

Läkarna på de offentligt finansierade privatklinikerna visar att det går att effektivisera och spara pengar. Det är positivt, såvida det inte går ut över patienterna. Det negativa är att miljonerna inte går tillbaka till vården. En del gör det, men huvuddelen går till aktieutdelningar. Det är väldigt allvarligt och absolut inte vad Sverige behöver.



Hälso- och sjukvården i Sverige vilar på grunden att alla har rätt till den bästa vård som finns att få, oavsett betalningsförmåga och bostadsort. En utmärkt policy som inte alltid uppfylls fullt ut.

Vården skiljer mellan landstingen och så ska det inte vara. Det behövs mer pengar till mer vård. Exempelvis behövs 8 000 nyanställningar inom psykvården.

Att läkarna på privata vårdcentraler kan ge sig själva miljoner i aktieutdelningar av skattemedel, medan landstingen, som betalar kalaset, kämpar med omstruktureringar, nedläggningar, indragningar för att spara pengar är fullkomligt horribelt. Att överföra modellen till sjukhusen är knappast hälsosamt.

Läs mer om