Vem vinner på privata apotek?
UTFÖRSÄLJNING. Så var det klart: två tredjedelar av landets apotek ska privatiseras. Det blir ett tyskt och ett brittiskt företag som i fortsättningen kommer att dominera försäljningen av läkemedel i vårt land. En tredjedel av landets 946 apotek ska trots allt finnas kvar i statlig ägo. Alltid något.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De flesta av oss kommer ihåg turerna kring avregleringen av elmarknaden. Allt skulle bli så fint så fint. Lägre priser för kunden tack vare konkurrensen, men idag har vi elpriser på en nivå som vi aldrig tidigare sett. Inget talar för de kommer att bli lägre, snarare det motsatta. Tre eljättar styr hela marknaden. Ska vi nu få ett par apoteksbolag som styr hela marknaden?
Det ska bli intressant att se hur socialminister Göran Hägglund ska agera för att kostnaderna för läkemedel ska bli lägre, eller i bästa fall ligga på samma nivå som i dag. Och hur blir det med högkostnadsskyddet när privata aktörer tar över stordelen av läkemedelshandeln? Många äldre har svårt att betala för sina läkemedel redan i dag, ska det bli ändå sämre?
Många var de borgerliga politiker, som med en svårtolkad EU-dom i ryggen, så snabbt som möjligt ville avskaffa Apoteksbolagets monopol. Konkurrensutsättning och den fria marknaden är ju lag och ordning och den bästa av världar i högeralliansen politik. Snart får vi ett bevis på hur denna tes fungerar när den möter verkligheten. Blir det höjda priser? Hur blir det med apoteksservicen i glesbygd?
För medborgarna måste det vara en självklarhet att viktiga läkemedel försäljs under säkra former och med god information samt till konkurrenskraftiga priser. Det är en nyttighet som samhället borde ha kontroll över.
I regeringens förslag till omreglering, som det så vackert heter, kan vi förhoppningsvis räkna med att inköps-och urvalssystemet liksom öppettider och tillgänglighet kan förändras i positiv riktning. Något som den förra socialdemokratiska regeringen även tog fasta på. Men helt säkra kan vi inte vara. Apotek i glesbygd med privat ägande kanske inte är så lönsamt. Risk för nedläggning alltså.
När det gäller de receptbelagda läkemedlen är det dessutom viktigt med kontroll och kunskap. Och det är i hanteringen av detta som Apoteket AB i dagens utformning är överlägset alla andra lösningar. Det finns en grundkunskap och god rådgivning.
Apoteket AB har heller inte haft uppdraget att till varje pris vinstmaximera sin verksamhet. Därför har man också haft möjlighet att pressa priserna och hålla en hygglig kostnadsnivå.
Där läkemedelshanteringen avreglerats, som i våra grannländer Danmark och Norge, har det visat sig att människor fått fel medicin, att medicin varit för gammal och att den blivit dyrare. Något sådant vill vi inte se. Människor måste kunna känna trygghet med apoteket.
Apotekets verksamhet handlar framförallt om tillgänglighet och service. Få apotek är öppna på helger. Här kan avregleringen innebära bättre öppettider, men samtidigt får läkemedelsmarknaden aldrig bli en lekstuga för lycksökare som vill tjäna snabba pengar.
För socialminister Göran Hägglund gäller det nu att se till att omställningen från ett apoteksmonopol till en avreglerad marknad också blir positiv för landets skattebetalare och inte en ny kostnad.