Vattenfall ingen helig ko
ENERGI. Den borgerliga alliansen går till val på massiv utförsäljning av statliga bolag. Vattenfall var undantaget listan, men centerledaren Maud Olofsson har svårt att hålla fingrarna borta från kronjuvelen. Nu kan hon åter tänka sig att sälja bolaget som värderas till 300 miljarder kronor.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Östros i socialdemokraternas tältstad på Nolia på tisdagen.
Bensinpriset har länge varit en källa till kritik, inte minst mot regeringen och dess samarbetspartier som fått stå till svars för hög energiskatt och på det en moms som i kronor och ören växer med underliggande pris. Det sistnämnda är en berättigad kritik. Skatt på skatt är ett överuttag som slår hårdast mot dem med låga inkomster.
Nu är det, som sagt, elpriset som toppar listan över orosmolnen. Genomsnittliga elpriset på nordiska elbörsen Nord Pool var 57,15 öre på tisdagen. Med elbolagens påslag, avgifter, energiskatt och moms blir det ett pris per kilowattimme på drygt en krona.
Boende i hus uppvärmda med direktverkande el kan man bara sända en tacksamhetens tanke uppåt för den envetna sommarvärmen. Men håller det här i sig under hösten och vintern kommer elnotan att bli en tung utgiftspost i många familjers hushållskassa.
Näringsminister Thomas Östros har drivit på för att få Vattenfall att bli prisledande. Det är fullt möjligt och fullt lagligt. Knappast värre än att telebolag lovar att alltid hålla lägsta pris på en viss tjänst.
Vattenfall är största elproducenten och vinsterna så rasande goda att råpriset mycket väl kan sänkas utan att ägaren staten måste gå in och subventionera verksamheten med skattemedel. Förra året gjorde Vattenfall en vinst på 25 miljarder kronor.
För detta har näringsministern anmälts till konstitutionsutskottet av moderaten Per Bill, vice ordförande i riksdagens näringsutskott, som mer oroar sig för att Östros agerande kan gynna socialdemokraterna i valet än för väljarnas elräkning. En kraftig överreaktion från Bill. I sanningens namn blev det knappt en tumme. Lägsta pris på 3-årsavtal är inte mycket att hurra för på en marknad där garanten i princip styr prisnivån. Det svenska folket kan glädja sig över är Vattenfalls utdelning till staten på 5,8 miljarder kronor.
Näringsministern har också drivit på Vattenfall att bli ledande när det gäller att utveckla och investera i förnyelsebara energikällor som sol, vind och bioenergi. Högst nödvändigt om Sverige ska komma bort från beroendet av olja och kärnkraft. Också för detta har han anmälts till KU av moderaten Per Bill som i det här fallet tycks jämställa regeringsarbetet med partikampanj.
En borgerlig regering vill inte alls befatta sig med statligt bolagsägande. Den vill ha cash att spendera på skattesänkningar. Till detta ska sjuka och arbetslösa få bidra med högre avgifter och lägre ersättningar och därtill ska statliga bolag för ungefär 200 miljarder kronor säljas ut. Sju bolag står på listan. Tre är undantagna, åtminstone första mandatperioden. LKAB, Sveaskog och Vattenfall. Har det sagts i ett gemensamt valmanifest. Vad det nu är värt.
Centerledaren Maud Olofsson, som aspirerar på posten som näringsminister, säger i en intervju i Svenska Dagbladet (6/8) att hon visst kan tänka sig att öppna Vattenfall för nya ägare. De lär knappast vara intresserade av att köpa ett bolag för 300 miljarder kronor och ha lägsta pris till kunden som ledstjärna.
Räkna med än häftigare elchocker.