Värna om jobbtryggheten

Piteå2008-07-24 01:26
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hörnstenen i den svenska arbetsrätten är kollektivavtalet. I de nyliberala tankesmedjorna ger detta upphov till en enorm kreativitet för att om möjligt kringgå eller urholka avtalets innehåll för att därmed försämra villkoren för landets löntagare.
Det framförs ständigt krav på en flexiblare arbetsmarknad, om en avreglerad arbetsmarknad och om en arbetsmarknad där arbetsgivaren ensam ska bestämma över arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter.
Då och då uppträder företag som vägrar acceptera principen om kollektivavtal. I stället vill man teckna individuella avtal med varje anställd. Inte nog med detta; varje anställd måste även underteckna ett speciellt anställningsavtal med en rad regler och föreskrifter, där ett brott mot reglerna kan leda till allt från en muntlig varning till avsked utan appell.

Angreppen på kollektivavtalen har intensifierats sedan högeralliansen tog makten. Fortfarande hörs en nästan samstämmig arbetsgivarkör uppbackad av framför allt näringsminister Maud Olofsson, c, vars enda tonart är en samfälld kritik av kollektivavtalen.
Förenklat är budskapet; ge företagen fria händer så löser sig alla problem. Angreppssättet är inte nytt. I åratal har arbetsgivarorganisationerna hävdat att en helt avreglerad arbetsmarknad skulle ge fler jobb och en bättre värld för alla.

Arbetsgivarnas kamp mot den svenska arbetsrätten fortsätter dock.
Småföretagen kräver att lagen om anställningsskydd ska tas bort och att arbetsgivaravgifterna ska sänkas.
Förhoppningen är förstås att droppen ska urholka stenen och att den långsiktigt ska ge resultat. Inte minst med en moderatledd regering vid rodret. Om man tror det missbedömer man kraften i den samlade fackföreningsrörelsen och majoriteten av det svenska folkets syn på hur arbetsmarknaden ska fungera. Trygghet och rättvisa är fortfarande ledord för en överväldigande majoritet av arbetstagarna. Inte orättvisor och godtycke.

Grundläggande för de allra flesta av oss är trygghet i anställningen och möjligheter att påverka vår egen arbetssituation. Även bland de många som i dag har projektanställningar, och andra tillfälliga anställningar, är drömmen om ett fast jobb med den grundtrygghet som detta innebär den viktigaste framtidsfrågan.
Sedan är det en annan sak att det måste finnas öppningar för praktiska lösningar för företag och anställda. Men dessa ska ske genom överenskommelser, och så sker redan i dag. Det som i dag så gärna samlas under det utslitna ordet "flexibilitet" finns som en realitet på den svenska arbetsmarknaden.

Det måste finnas ett väl fungerande regelverk på arbetsmarknaden.
Grunden för det är kollektivavtalen. Ett avtal som ger trygghet åt den anställde och konkurrensneutralitet för arbetsgivaren. I dag kan inget företag gå in och konkurrera med andra företag i en och samma bransch med dumpade löner, sämre anställningsvillkor eller genom att använda oförsäkrad arbetskraft.
Utan ett regelverk öppnas för ett allmänt godtycke.