Världen upptäcker Burma

Omvärldens intresse för, och närvaro i, Burma ökar.

Omvärldens intresse för, och närvaro i, Burma ökar.

Foto:

Piteå2014-02-26 00:43
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När jag besökte Burma (eller Myanmar, som landet också kallas) första gången i maj 2012 var vi bara en handfull västerlänningar på planet mellan Bangkok och Yangon. Asiaterna dominerade. Två år senare ser flygpassagerarna ut på ett helt annat sätt. En stor grupp danskar, några engelsmän, en tysk, flera fransmän och ett gäng norrmän kliver på planet. Ungefär 40 procent av passagerarna Thai Airs flight TG 303 är européer eller amerikaner.

Världen är på väg att upptäcka Burma. Turister och investerare söker sig till landet. Utan tvekan har det haft effekt att EU och USA lättade på sanktionerna mot landet 2012. Ekonomin i det fattiga landet har fått en skjuts uppåt.

I kön till den svettiga och tidskrävande passkontrollen på flygplatsen i Yangon byter jag några ord med en av norrmännen. Han och övriga jobbar åt norska telekomjätten Telenor. ”Telenor och Ooredoo från Quatar är de utländska operatörer som fått licenser för att utveckla mobiltelefoninätet i landet”, berättar han. Det finns att göra. Av Burmas omkring 61 miljoner invånare är det ännu bara tio procent som har mobiltelefon. Bara en liten klick av de fattiga burmeserna har tillgång till internet.

Men det är inte bara telekommunikationerna som behöver rustas. I princip all infrastruktur är av usel standard. Elnät, gator, vägar, vatten och avlopp – allt behöver moderniseras. Sjukvård och skolor behöver förbättras.

Många burmeser hoppas även att turistnäringen ska bli en inkomstkälla. I centrala Yangon är det tätt mellan byggkranarna. Det byggs massor av nya hotell för att ta emot de förväntade turistströmmarna.

Även Sverige märks mer och mer i Burma. Fritidsresor säljer sedan i höstas charterresor till Burma. Stora bolag som Ericsson, Scania, Volvo och H&M markerar intresse för landet.

I grund och botten är det positivt att det utländska kapitalet strömmar in och skapar utveckling i landet. Men låt Burma slippa den värsta rövarkapitalismen.

Svenska kollektivavtal är givetvis en utopi i Burma. Men det måste vara ett minimikrav att alla företag respekterar FN-organets ILO:s konventioner om barnarbete och mänskliga rättigheter i arbetslivet.

H&M, Fritidsresor, Ericson och andra svenska bolag måste ställa krav på schyssta villkor för fabriksarbetare, hotellstäderskor och andra hårt arbetande löntagare.

Som turister och konsumenter kan vi påverka och göra skillnad för vanligt folk i Burma. Vi kan dra vårt lilla strå till stacken för att den ekonomiska tillväxten ska spridas till fler än de redan privilegierade.

Läs mer om