Vårdkvalitet till lägre pris

VÅRDKVALITET. Sjukvårdens problem är inte bara en fråga om resurser. Det handlar även om  arbetssätt, styrsystem och behandlingsmetoder.

VÅRDKVALITET. Sjukvårdens problem är inte bara en fråga om resurser. Det handlar även om arbetssätt, styrsystem och behandlingsmetoder.

Foto: Erik Nylander/TT

Piteå2016-09-06 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenska Dagbladet har nagelfarit sjukvården i Stockholm och jämfört den med den övriga landet. Tidningens granskning visar att sjukvården i Stockholm är dyrast i landet. Stockholms läns landsting satsar 3 700 kronor mer per invånare jämfört med regionen Östergötland. Men det betyder inte att stockholmarna får bättre sjukvård än östgötarna.

”Snarare tvärtom. Stockholm har en väldigt hög vårdkonsumtion och den kan inte motiveras av en sämre folkhälsa”, säger Göran Stiernstedt, en av landets ledande vårdexperter.

Demografin talar i stället för att Stockholm borde ha lägre sjukvårdskostnader än övriga landet. Befolkningen i Stockholm är yngre, mer väl utbildad och har högre inkomster. Andelen äldre – en faktor som alltid driver vårdkostnaderna – är lägst i landet. Men likafullt klarar en region som Östergötland att bedriva en hälso- och sjukvård som är både bättre och mer kostnadseffektiv.

Det är också ett svar till dem som säger att sjukvårdens problem handlar om resurser. Pengarna spelar givetvis alltid roll. Men lösningen på vårdens problem är inte alltid att höja landstingsskatten eller statsbidragen. Svenska Dagbladets artiklar visar att det även handlar om arbetssätt, styrsystem och behandlingsmetoder. Till exempel har Östergötland kommit långt med dagkirurgi som kortar vårdtiderna och sänker kostnaderna, vilket är bra för både patienter och skattebetalare.

Bröstcancervården i Östergötland är ett föredöme för hela landet. I Stockholm har de styrande splittrat upp vården på tre kliniker istället för att behålla den samlad.

Det har fått som följd att väntetiderna till mammografin ökat kraftigt och att antalet operationer har minskat. I Östergötland har diagnostik, kirurgi och cancersjukvård samlats på ett och samma ställe för att korta väntetiderna.

Det betyder inte att tillvaron i Östergötland är bekymmersfri. Bland annat har regionen samma problem som norrlandstingen med hyrläkare som kostar stora pengar.

”Vi måste bli bättre på att rekrytera för att slippa en massa hyrläkare som kostar mycket”, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, till Svenska Dagbladet.

Problemen är dock jämförelsevis små. Östgötarna visar att det går att förena kostnadseffektivitet med god kvalitet.

Intressant är också den politiska styrningen av sjukvården i Östergötland. Sedan 2014 styrs regionen av en koalition med S, MP, L och C. Med andra ord: Det finns alternativ till blockpolitiken som präglar så mycket av svensk rikspolitik. Bevisligen fungerar det även ganska bra, icke minst jämfört med grannlandstinget i Stockolm.

Stockholm har överlägset flest läkarbesök per invånare, en stor andel sjukhusvård, flest privatläkarmottagningar, många vårdval och flest fria nyttigheter för vårdgivarna. Men enligt jämförelserna från SKL, Sveriges kommuner och landsting, är ändå både vårdkvalitet och tillgänglighet generellt sett lika bra i Östergötland. Det är inget gott betyg åt finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) och det borgerliga styret i Stockholms läns landsting.

Sjukvården och landstingspolitikerna i Sveriges starkaste tillväxtregion ska kunna redovisa betydligt bättre resultat. Det är inte bara en upphandling av strumpor som gått snett i SLL. Problemen är värre än så.

Läs mer om