Vården får inte bli en lekstuga
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Människor känner sig vilsna i den borgerliga verkligheten som nu toppats med att all järnvägstrafik ska privatiseras. För vem vill man fråga. Är det för medborgarnas bästa eller marknadens profitörer.
Avregleringar brukar bli dyra och det är vi medborgare som betalar kalaset. Allt fler är trötta på vad som sker.
Tänk bara på vårdval Stockholm vars koncept tycks sprida sig bland högerstyrda landsting i vårt land.
Systemet som infördes i Stockholms läns landsting för något år sedan och som lett till att vårdcentraler i förortsområden lagts ner samtidigt som nya, som det heter lönsamma, etablerats i områden med människor som har råd att betala för sig.
Det utmejslade ersättningssystemet uppmuntrar korta patientmöten. Ju fler en läkare avverkat utan att problem uppstår desto bättre. Snabba råd och snabba pengar. Något som förutsätter i grunden friska patienter med enkel problematik. I ett privat vårdföretags kalkyl är den riktiga ohälsan en förlustaffär. Du är inte välkommen när du har riktigt kritiska problem med din hälsa. Är du dessutom i 70 eller 80- årsåldern är det väl bara att hälsa hem.
Tillgängligheten till riktig vård minskar därmed för dem som är
sjukast. Samtidigt tappar samhället insynen i verksamheten. Ett aktiebolag är inte lika öppet som ett landsting. I ett privatföretag kan du inte som anställd hänvisa till den öppenhet som både kommuner och landsting måste leva under.
Möjligheten att påverka sin egen vård behöver inte ifrågasättas. Men det är en viss skillnad på att få välja om man vill gå till vårdcentralen närmast hemmet eller närmast jobbet, och den fria etableringsrätt som inte alls är någon garanti för människors välfärd.
Svenska folket är överlag överens om att offentliga försäkringssystem är bra och något vi ska behålla och utveckla och dessutom slå vakt om.
Välfärd och trygghet står högt på agendan för vanligt folk. Det är inte något som kan dribblas bort i en politik för att privatisera vård och omsorg.
I valrörelsen 2006 lovade Fredrik Reinfeldt att inga akutsjukhus skulle säljas ut. I dag är detta löfte glömt eller har kanske med hjälp av hustru Filippa Reinfeldt förpassats till papperskorgen. Det finns alltid någon glad entreprenör som vill ta över, men blir vården tryggare och så jämlik och så säker som vi som medborgare vill ha den?