Vänsterns alternativ - finns det?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det hävdar Bo Rothstein i en artikel i senaste Häftet för Kritiska Studier. Rothsteins uppgörelse med vänstern har den talande rubriken "Demokratisk socialism - Ett historiskt misslyckande
och dess förklaring."
Partierna som talar om socialism vet inte vad det egentligen är. Det gäller såväl vänsterpartiet som socialdemokraterna, anser Rothstein. Exempelvis vänsterpartiet säger om sin socialism att det inte finns någon "färdig ritning" vare sig hur man ska ta sig dit eller vad det nya består i. Men dit ska de.
Detta nollresultat finner Rothstein häpnadsväckande. Varför, efter alla dessa böcker, seminarier och programskrifter om socialism, har inte förespråkarna lyckats spotta ur sig något vettigt?
En självklar förklaring är naturligtvis att de försök som gjorts att skapa ett alternativ - förstatliganden av företag, Sovjetväldet, arbetarägda företag, Nord-Korea - har misslyckats skändligt.
Det Bo Rothstein fastnar för som förklaring till vänsterns misslyckande är att de varit dåliga på att lära av historien. Trots att vänstern genomfört såväl demokratin som välfärdsstaten på ett lyckosamt sätt.
Och i bägge dessa fall - demokratin och välfärdsstaten - bygger systemen på en folkligt förankrad uppfattning om rättvisa. Om vad som är rätt och riktigt. Systemen fungerar i folks vardag på ett juste sätt. Det skapar stöd.
Men så är inte i fallet med den ekonomiska demokratin. Där saknas svaret på tre frågor, enligt Rothstein:
Vem ska bestämma vad som ska produceras?
Vem bestämmer över organisationen?
Vem fördelar resultatet - vare sig det är vinst eller förlust?
Rothsteins gnugggar verkligen vänsterns nylle i deras egna träck men ser också till att lyfta fram många goda argument som det går att lära sig något av. Framförallt att ett nytt ekonomiskt system måste vara lätt att begripa och försvara.
Det finns, menar Rothstein, goda skäl att ifrågasätta kapitalismen. Den har inte lyckats fördela kapitalet vare sig nationellt eller internationellt på ett hyggligt jämlikt sätt. Det finns också mycket som tyder på att anställda med inflytande över sitt arbete också gör bättre ifrån sig, ändå är det en bristvara under kapitalismen. Slutligen innebär dåligt inflytande på arbetet också en social utslagning - taskig demokrati på arbetsplatsen smittar således det privata livet.
Dessutom befinner sig många av kapitalismens förespråkare i dag i stor förvirring. Mot deras tidigare åsikter låter de nu sin älskade kapitalism hjälpas av det offentliga. Skattebetalarnas pengar öses in i företag på fallrepet.
Ekonomin stimuleras med lån som framtida generationer ska betala skatt för att lösa.
Just i det här läget vore det kanske angeläget att veta om vänstern egentligen har ett alternativ till denna jämmerdal.
n