Valtemperaturen allt högre inför EU-valet

UPPLOPP. EU-valrörelsen befinner sig på upploppet. Det är bara några dagar kvar till valet den 7 juni. Kandidaterna från de olika partierna befinner sig endera på bussutflykter som Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M). Andra finns på torgmöten. En del vill bli kryssade, andra har säkra platser på respektive valsedel, som Socialdemokraternas förstanamn Marita Ulvskog, riksdagsledamot och tidigare partisekreterare (S).

Valrörelsen inför EU-valet den 7 juni är inne på upploppet. Marita Ulvskog är socialdemokraternas huvudkandidat.  Hon tror att Europas socialdemokrater med ett bra val i ryggen kan påverka framtidens politik.

Valrörelsen inför EU-valet den 7 juni är inne på upploppet. Marita Ulvskog är socialdemokraternas huvudkandidat. Hon tror att Europas socialdemokrater med ett bra val i ryggen kan påverka framtidens politik.

Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX

Piteå2009-06-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Marita Ulvskog inledde sin valrörelse redan den andra mars, då visste knappast någon att det skulle bli ett EU-parlamentsval två veckor före midsommar, men sedan dess har den accelererat och är nu tufft intensiv. Det är full fart varje dag för Socialdemokraternas förstanamn.

- Valtemperaturen är bra, säger Marita Ulvskog, som tror på ett högre valdeltagande i detta EU-val än i det förra.
Det är nu de sista dagarna som de tveksamma väljarna ska mobiliseras. Många menar att det inte är så stor skillnad mellan de två stora partierna inför EU-valet, men Marita Ulvskog håller självklart inte med om detta.
Hon betonar starkt, att det är mycket som skiljer M och S åt. Och så är det.
- I riksdagsvalet 2006 sade sig Moderaterna vilja slå vakt om välfärden och kollektivavtalet, de kallade sig de nya socialdemokraterna. Nu ser vi resultatet. Det första de gjorde var att ge sig på a-kassan, sjukförsäkringen och sjukvården. Med 80 miljarders skattesänkningar har det skett en gigantisk ekonomisk omfördelning. Rika har blivit rikare, fattiga fattigare.

Marita Ulvskog menar att Moderaternas Europapolitik fungerar på samma sätt. Man säger sig vilja slå vakt om kollektivavtalen och därmed tryggheten, men agerar motvalls. Moderaternas toppkandidat till EU-parlamentet Gunnar Hökmark röstade nej när parlamentet röstade för att satsa på jobben.
- I EU finns i dag 27 miljoner öppet arbetslösa, det är jobben vi måste satsa på, säger Marita. Det krävs infrastruktursatsningar, klimatrenovering av bostäder och satsningar på bilindustrin. Sådant som kloka regeringar och kloka politiker måste satsa på. Inte stå bredvid och se på som moderaterna i Sverige gör.

Du tillhörde dem som liksom jag både röstade nej till ett svenskt EU-medlemskap och euron, har du ändrat dig?
- Vi var 47 procent som röstade nej till EU, men nu är vi med, och måste acceptera det som hände för 15 år sedan, men även vi som var motståndare måste kunna arbeta för våra frågor inom EU:s ram. Jag tycker att det är bättre med fler socialdemokrater i parlamentet än högerpartister. I dag är vi näst största partigrupp, men har förutsättningar att bli den största gruppen efter den 7 juni.

Det viktiga är att finnas inne i EU-systemet och påverka skeendet inifrån, menar Marita Ulvskog. EU påverkar allt mer vår vardag både på nationell och lokal nivå.
Då kan 18 svenska EU-parlamentariker göra skillnad. Miljöfrågan är övergripande, jobbpolitiken kan bli det. Däremot får aldrig EU- projektet bli en lekstuga för den europeiska politiska eliten. Vanliga människor måste också ha ett ord med i laget. Annars falnar intresset allt mer för den europeiska unionen.

- Ja, på så sätt får vi det dåliga valdeltagande som präglat EU. Förhoppningsvis får vi en vändning i Sverige denna gång, säger Marita Ulvskog, som är övertygad om att jobbfrågan blir vitsigast nu under valspurten.
Inte minst med krafttag att komma till rätta med den ökande ungdomsarbetslösheten, där Sverige ligger i botten, tillsammans med Grekland och Spanien, i den europeiska unionen. Ungdomsarbetslösheten här hemma är nu uppe i 25 procent. Bara i Stockholm har den ökat med
78 procent på ett år.
Hur tror du att livet
blir i Bryssel?


- Självklart blir det andra människor och andra miljöer, men jag ska försöka vara hemma så mycket som möjligt för att möta mina väljare.
Jag tror att det blir spännande och det är en utmaning att vrida EU- politiken mer åt ett socialdemokratiskt håll.
Läs mer om