Valspurt med fördel Obama

VALKAMPANJ. Presidentvalet i USA närmar sig med stormsteg. Nu är det bara sjutton dagar kvar innan väljarna ska säga sitt efter en årslång och intensiv valkampanj som inleddes med att de två huvudkandidaterna för demokrater respektive republikaner utsågs efter primärvalen.

Barack Obama har tagit en allt starkare ledning inför presidentvalet i USA, men håller det hela vägen fram till Vita huset?

Barack Obama har tagit en allt starkare ledning inför presidentvalet i USA, men håller det hela vägen fram till Vita huset?

Foto: Jae C. Hong

Piteå2008-10-18 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det blev två överraskande namn. Demokraterna valde den 47-årige senatorn från Illinois Barack Obama, den första färgade som kandiderar till Vita Huset och republikanerna den 72-årige senatorn från Arizona John McCain, vietnamveteran som förlorade på upploppet mot George W Bush vid nomineringen inför förra presidentvalet.
Valstriden mellan Barack Obama och John McCain går in på upploppet. De dryga två veckor som återstår till valet kommer att bli intensiva. Nu satsas alla krafter på att erövra de stater vars elektorsröster traditionellt avgör presidentvalen. Än så länge har Obama försteg framför John McCain. I alla fall om man ska tro opinionsmätningarna, men det behöver inte betyda att han kan utropa sig till vinnare den 4 november.

John McCain har arbetat hårt för att få greppet om Barack Obama, men de tre stora TV-debatterna dem emellan blev alla en besvikelse. Barack Obama visade sig överlägsen, även om övervikten var något mindre vid den sista debatten presidentkandidaterna emellan i onsdags. McCain försökte visa en ny sida, men nådde inte fram.
Så det är inte förvånande att republikanska valstrateger börjar bli något desperata. Hur ska man kunna vända den nedåtgående trenden? Att angripa personen Barack Obama har inte lyckats medan Obama å sin sida har lyckats med att klistra fast McCain vid den misslyckade presidenten George W Bush. Den minst omtyckta presidenten sedan Nixons dagar.

Barack Obama utstrålar stoiskt lugn trots alla personangrepp. Dessutom har demokraterna sedan gammalt ett gott förtroende hos många oberoende väljare vad gäller den ekonomiska politiken. Det är självfallet denna som just nu dominerar debatten i USA, där McCain obönhörligen kopplas samman med George W Bush och hans administration. Republikan som republikan.
Sedan må McCain hävda att han själv känner sig som en oberoende republikansk presidentkandidat som med alla medel vill hålla namnet George W Bush borta från debatten.
Lägg därtill att John McCain gjorde en allvarlig felbedömning när han valde Alaska-guvenören Sarah Palin som sin vice presidentkandidat.
Förvisso är hon omåttligt populär bland de fundamentalistiska kristna väljarna som alltid stött republikanerna, men hon lockar inte väljare från nya grupper.

För den stora minoriteten färgade ger Barack Obamas framgångar råg i ryggen. Antalet färgade som registrerar sig till det kommande presidentvalet är större än någonsin. Dessutom har Barack med sitt lugn och sin retorik övertygat en stor del av medelklassen och inte minst den stora gruppen oberoende väljare. Han sitter i vinnarhålet, men man ska inte underskatta en i USA så seglivad rasism.
Det är 40 år sedan Martin Luther King mördades. Han kämpade för de svartas rättigheter. Inte minst för rösträtten. Nu fyra decennier senare kan USA få sin förste färgade president.
Då var USA ett land där svarta diskriminerades och där rösträtten för minoriteter var begränsade. På 2000-talet borde verkligheten vara en annan.

Just nu verkar det som USA:s väljare vill se förändring på många plan. Barack Obama har stor möjligheter att bli landets näste president och den förste färgade.
Presidentvalet blir säkert både spännande och jämnt. Allt talar för att demokraterna ändå drar det längsta strået. Barack Obama finns på plats som presidentkandidat vid rätt tid. Människor vill förändring och förnyelse och det får de med Barack Obama.