Valkompassen känns mer som Tinder än demokrati

Valkompassen handlar om snabba beslut. Ja, Nej. Gillar, gillar inte. Ta ställning snabbt, utan att sätta det i ett sammanhang, och se var du hamnar.  Det liknar mer dejtingappen Tinder än demokrati.

Valkompassen handlar om snabba beslut. Ja, Nej. Gillar, gillar inte. Ta ställning snabbt, utan att sätta det i ett sammanhang, och se var du hamnar. Det liknar mer dejtingappen Tinder än demokrati.

Foto: Johansen, Erik

Piteå2018-06-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan skickades frågeunderlag till SVT:s valkompass ut till landets riksdagskandidater. Svaren lagras och blir del av ett facit som sedan dyker upp på skärmen för de väljare som gör testet och själva får ta ställning till frågorna.

Det hela liknar mer Tinder än demokrati. ”Du har matchat med Martin från Liberalerna!” säger kompassen, och visar på promillen hur bra Martin passar dig och hur lika ni tycker i olika frågor.

Det vore ju skönt om det kunde vara så enkelt. Mata in dina svar på ett antal politiska frågor och få reda på vem din politiska matchning är. Vore det lösningen så skulle vi ju varken behöva debatter, samtal, slagord eller affischer.

Synd bara att politik, precis som att hitta en partner som passar en, är mer komplext än så. ”Ska skatten på arbete sänkas” är liksom inte en fråga det går att svara ”mycket bra”, ”bra”, ”dåligt” eller ”mycket dåligt” på. För det beror ju på.

Höga skatter borde inte vara ett självändamål i sig. Inte låga heller. Det handlar ju om vad som händer med pengarna. De allra flesta i Sverige är beredda att betala lite mer i skatt så länge de vet att pengarna går till bra saker.

Men det är inte vad du ska resonera dig fram till. Valkompassen handlar om snabba beslut. Ja, Nej. Gillar, gillar inte. Ta ställning snabbt, utan att sätta det i ett sammanhang, och se var du hamnar.

Tinder och andra dejtingappar kan vara kul tidsfördriv. Men övergripande handlar det inte om att hitta någonting långsiktigt. Inte som främsta syfte i alla fall. Och samma sak gäller valkompassen.

Vad har hänt med demokratin när den förminskas till 36 frågor som ska sägas ja eller nej till? Har detta blivit den enkla lösningen på att vissa väljare känner sig osäkra på vad de ska rösta på? För givetvis finns det väljare som inte bestämt sig än.

Men det är tre månader kvar till valet och det finns åtta riksdagspartier. Om alla väljare la en timme per parti och läste på vad de tycker skulle vi alla gå till valurnorna rätt trygga i vilket partis valsedel som hamnar i det där kuvertet.

Det är inte ett roligt spel eller tidsfördriv. Det är viktigt. Att lägga sin röst på ett parti är en demokratisk plikt, och vilket parti det blir behöver avgöras lika noggrant och med lika stor seriositet som vi väljer livskamrat.

Läs mer om