Nu är vi 900 000 stockholmare, jublade Stockholms stads webbsida häromåret. ”År 2020 beräknas Stockholm ha en miljon invånare”, kunde man berätta.
Ser man till Stockholms län är tongångarna än mer positiva. Befolkningen i länet ökar med över 35 000 människor om året. En stor del av den ökningen beror på att många barn föds och inflyttningen från andra länder.
På nitton dagar har Stockholm ökat sin befolkning med lika många invånare som Arjeplog har.
I Arvidsjaur fanns 8 692 invånare år 1968. Den senare räkningen visar att skaran har minskat till 6 442.
Om man lägger samman invånarantalet i Arjeplog. Arvidsjaur, Haparanda, Jokkmokk, Pajala och Övertorneå når man inte upp till ökningssiffran i Stockholms län.
Vi lever i ett land där förutsättningarna skiljer sig åt. Det som är sanning och rätt i Danderyd och Vellinge är bara ett dåligt skämt i Norrbottens inland.
Men just vetskapen om de skilda förutsättningarna ger styrka åt alla som kämpar för jämlikhet, inte bara mellan individer utan också mellan landsdelar. Ett starkt samhälle, ett starkare samhälle, behövs. Det är den insikten som gör att Norrbotten är rödast i Sverige.
Testkörningen av bilar inleddes i Arvidsjaur för precis femtio år sedan och har stadigt utvecklats. Vem hade kunnat ana det den där vinterdagen 1967, då Rune Karlsson plogade upp den första isbanan i Varjisträsk? Det är ett bra exempel på att man måste vara öppen för nya idéer. Facebooks lokalisering av serverhallen till Luleå är något annat värt att uppmärksamma. Fler än 800 miljoner användare drar nytta av serverhallen. För några år sedan var det knappt någon som visste vad det var för typ av anläggning. Och i dag vet vi lika lite om vad som kan vara en framtidsbransch 2027.
Olof Palme sa detta vid S-kongressen 1975:
”Snigeln är en bild som författaren Gunter Grass använt för att beskriva reformismen, den reformistiska socialdemokratin. Det låter inte särskilt upphetsande. Bilden lånar sig till missbruk, men vi har råd med självironi. Egentligen är det en poetisk bild av tålamodet, ihärdigheten, tryggheten. Snigeln med sugfoten fast förankrad i verkligheten och med känselspröten spelande mot framtiden.”
Valrörelsen 2018 kommer att bli en kamp mellan Alliansen, som vill sänka skatter och försvaga arbetsrätten, och en offensiv socialdemokrati. Magdalena Andersson presenterade i Almedalen ett program för att stärka välfärden. Nu när finanserna åter är i ordning finns utrymme för förbättringar, som kommer att märkas i Arjeplog och Arvidsjaur.
Stefan Löfven valde bort Almedalen, den politiska sommarcirkusen. Det var ett klokt val och en tydlig markering. Ett öppet möte på Lommenområdet, vid Ica i Arvidsjaur, är bättre än mingelpartyn med den politiska och mediala eliten på Gotland.
Låt känselspröten spela mot framtiden!