Valfrihet för den som har råd
OMSVÄNGNING. Kortare föräldraledighet och vårdnadsbidrag till den (kvinna) som har råd att stanna hemma med barnet. Det tycks bli den borgerliga alliansens familjepolitik. Folkpartiet har än en gång svikit sina socialliberala principer och i borgarnas ögon har bidrag plötsligt förvandlats till valfrihet.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Moderaternas förslag i vårens partimotion gick ut på att korta föräldraledigheten till tolv månader och sänka ersättningen till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Motiveringen var att Sverige hade världens mest generösa föräldraförsäkring och att pengarna kunde användas på annat sätt inom familjepolitiken. Den andra motiveringen var att den generösa föräldraförsäkringen var en kvinnofälla. Kvinnorna stannar hemma för länge och förlorar i kompetens och löneutveckling samtidigt som landet behöver människor i arbete istället för bidragstagare.
Längre ner i motionen är samma moderater inne på vårdnadsbidrag för dem som vill stanna längre hemma med sina barn. Kommunen ska kunna anställa föräldern för att vårda sitt eget barn hemma. Plötsligt är kvinnofällan förvandlad till valfrihet.
Centerpartiet, som också det pratar varmt för jämställdhet, applåderar att folkpartiet tagit sitt förnuft till fånga så att alliansen kan lägga fram ett gemensamt familjepolitiskt program. Återigen har vårdnadsbidraget förvandlats från kvinnofälla och bidrag som lockar människor bort från arbetsmarknaden till valfrihet.
Kristdemokraterna vill ha ett vårdnadsbidrag på 6 000 kronor. I deras vokabulär finns inte ordet "kvinnofälla". Vem som ska stanna hemma är föräldrarnas fria val. Låter vackert, men i den krassa verkligheten är det plånboken som styr och även om bidraget är generöst tilltaget, lär det inte bli mannen.
Folkpartistiska riksdagsledamöter som Birgitta Ohlsson och Carl Hamilton är absolut emot vårdnadsbidrag och det är också liberala ledarskribenter, krönikörer och debattörer. De är i sanning inte glada åt partiledaren Lars Leijonborgs helomvändning. Med vårdnadsbidraget agnas fällan som håller kvinnorna borta från arbetsmarknaden, sänker deras lön och pension.
Lars Leijonborg pratar om vårdnadsbidrag på 2 000 - 3 000 kronor. Summan får inte vara så stor att kvinnorna lockas att välja bidraget före arbete. Så vilka är det då som kan få glädje av den här reformen? Jo, det är höginkomsttagare och kvinnor med män som har råd att unna sig en hemmafru. Familjer med låg inkomst får betala med kortare tid tillsammans med barnen och förmodligen sänkt standard på dagis. Någonstans ska ju pengarna tas.
Var finns rättvisan och liberalismen i detta? Höginkomsttagare som starkt önskar längre tid med sina småbarn kan för en tid sänka sin standard. Men de med låga inkomster må få behålla den standard barnomsorgen har och den standard "världens mest generösa föräldraförsäkring" ger.