Välfärden och allianspolitiken

opinionsundersökning De flesta av oss svenskar föredrar ökad kvalitet i skola, barn- och äldreomsorg och sjukvård före stora skattesänkningar. Hela 80 procent kan tänka sig att betala högre skatt för en bättre och rättvisare skola, sjukvård och äldreomsorg. Detta i en opinionsundersökning.

Nästa års val kommer, enligt Fredrik Reinfeldt, att handla om regeringsfrågan. Vad annars, kan man fråga sig. Han och alliansregeringen har därför tillsatt tio arbetsgrupper för att utveckla den politik som hittills skapat allt ökande klyftor i vårt samhälle.

Nästa års val kommer, enligt Fredrik Reinfeldt, att handla om regeringsfrågan. Vad annars, kan man fråga sig. Han och alliansregeringen har därför tillsatt tio arbetsgrupper för att utveckla den politik som hittills skapat allt ökande klyftor i vårt samhälle.

Foto: FREDRIK PERSSON

Piteå2009-10-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tydligt är att det finns en genuin uppslutning hos landets medborgare för rättvisa och för en fungerande välfärd. En känslan som högeralliansen inte lyssnat på. Istället fortsätter man att rasera vardagsmänniskors trygghet.

Inför valet 2010 har de fyra allianspartierna nu tillsatt tio arbetsgrupper som ska syna hela den inrikespolitiska kartan för att som det heter "utveckla sin politik inför nästa mandatperiod". Allt från välfärd till kultur-och idrottspolitik. Ambitiöst, men vad har man missat under de snart fyra år som man haft sitt regeringsmandat? Vi har ju nästan till leda fått höra hur bra den borgerliga politiken varit och att så gott som alla vallöften infriats utom de allra tyngsta; de om jobben, de om utanförskapet. Jobben skulle blir fler, utanförskapet skulle minska. Allt har blivit tvärtom.

Arbetslösheten har ökat och därmed utanförskapet. Landets 290 kommuner känner av detta. Allt fler söker försörjningsbidrag för att klara sin ekonomi. Frågan är om en radda arbetsgrupper kan rådas bot på detta, men låt dem jobba på så får vi se vilka lösningar på landets problem som kommer fram. Ytterligare sänkta skatter? Ytterligare försämringar i välfärdssystemen?

Bara ett litet, men ack så tydligt exempel på högerregeringen politik . Utan hänsyn till hur människor drabbas har högerregeringen genomfört att deltidsarbetslösa bara får stämpla upp till heltid i 75 dagar istället för tidigare 300 dagar. Vilka som drabbas? Deltidsarbetande kvinnor, kvinnor som står långt ifrån att erbjudas heltider. Så ser högerns rättvisa ut. Lågavlönade kvinnor ska ta stötarna när skatterna sänks för dem som tjänar mest. Stora skattesänkningar applåderas i de moderata förortsområdena i våra storstäder, men märks inte i undersköterskans eller städarens plånbok. Det är utvalda grupper, med redan goda villkor, som tjänat mest på högerregeringens skattepolitik. Det gemensamma har satts på undantag. Privatiseringar och sänkta skatter för dem som redan har har gjort att klyftorna i vårt samhälle ökar.

Sanningen är den att kraftigt sänkta skatter dels syftar till att åstadkomma ett borgerligt systemskifte, dels till att berika dem i vårt samhälle som redan har det bra. Låginkomsttagare har mycket litet att hämta nu när den borgerliga skattepolitiken slår ut i full blom. Skatter som är rättvisa och ger rättvisa har medborgarnas stöd. Något som den borgerliga alliansen envist bortser ifrån sin iver att genomföra sitt systemskifte. En rättvis välfärdspolitik har ett grundmurat förtroende hos svenska folket.

Under de dryga tre år som
högeralliansen haft regeringsansvaret har ett kitt i samhällsgemenskapen gått förlorad. De rika och välbeställda fixar sina behov av vård och omsorg och skola genom privata lösningar. Ivrigt påhejade av den borgerliga högeralliansens systemskiftespolitik med sitt budskap om individens frihet, där friheten begränsas till dem som återfinns på samhällets solsida, med bra jobb och god inkomst, medan övriga får klara sig bäst de kan. Mot den bakgrunden ska det bli spännande att se vad de borgerliga arbetsgrupperna kommer fram till för att skapa ett bättre och rättvisare Sverige.
Läs mer om