Välfärden kräver mer resurser

UPPDRAG GRANSKNING I gårdagens Uppdrag Granskning stod Piteå i fokus. Programmet handlade om äldreomsorgen i Piteå och rörde bland annat bemanningen på särskilda boenden. I programmet deltog undersköterskan Elisabeth Marklund som under senaste året slagit larm om situationen på demensboendena. Det är bra att frågan uppmärksammas. Hur vi tar hand om våra äldre är en värdemätare på välfärden i vårt land.

Igår kväll stod Piteå i fokus för Janne Josefssons granskning av äldreomsorgen och demensvården. Peter Roslund fick stå till svars för hur omsorgen i Piteå fungerar.

Igår kväll stod Piteå i fokus för Janne Josefssons granskning av äldreomsorgen och demensvården. Peter Roslund fick stå till svars för hur omsorgen i Piteå fungerar.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2010-09-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Välfärdens kvalitet är en fråga som förtjänar att stå i fokus. I årets valrörelse har den rödgröna sidan försökt att sätta fokus på frågan, men den har tyvärr kommit att drunkna i skuggan av plånboksfrågor för den enskilde.
Vård och omsorg är frågor som ligger svenska folket varmt om hjärtat. Det handlar om hur våra föräldrar och våra mor- och farföräldrar ska tas om hand. Det är frågor som berör och väcker heta känslor. Det är därför bra att Uppdrag Granskning uppmärksammar situationen inom äldreomsorgen i vårt land.

Situationen inom äldreomsorgen i Piteå är på intet sätt unik. I ett nationellt perspektiv håller den hög kvalitet. Men även i Piteå behövs förbättringar. Den kommunala äldreomsorgen är en av kommunernas största och mest resurskrävande verksamheter. Äldreomsorgen är dessutom ett område där behoven ökar, med en åldrande befolkning och stora äldrekullar. Att människor lever längre är mycket positivt. Men det ställer krav på mer resurser.

Under de senaste åren har mer än 33 000 jobb försvunnit inom vård, skola och omsorg i Sverige. Enligt tidningen Kommunalarbetaren visar statistik i Arbetskraftsundersökningen att närmare
22 000 av dessa jobb försvunnit inom äldreomsorgen.
På många håll i vårt land har kommunpolitikerna tvingats att skära ner på resurserna för att klara en ekonomi i balans. Detta är en effekt av den kris som Sverige upplevt och som drabbat kommunerna hårt. Detta har förstärkts av att skatterna sänkts kraftigt. Staten har därigenom avhändat sig 100 miljarder i skatteintäkter. Pengar som kunde ha använts till att säkra kvaliteten i välfärden - i vård, skola och omsorg.

Uppdrag Granskning fokuserar mycket på kommunens ansvar, men i grunden handlar problemet om hur vi använder samhällets totala resurser. Det är också det höstens val i grunden handlar om. Socialdemokraterna och de andra två rödgröna partierna vill ha väljarnas mandat att satsa på en förstärkt och förbättrad välfärd. Ska man klara det krävs det mer resurser in i den gemensamma plånboken.
Alliansen väljer en annan väg och fortsätter att tala om skattesänkningar, visserligen om statsfinanserna så tillåter. Men vad statsfinanserna tillåter eller inte handlar till stor del om politiska prioriteringar. Visst är det så att manöverutrymmet minskar i tider av ekonomisk kris. Det förstår varenda svensk medborgare. De flesta förstår också att om man fortsätter att sänka skatterna och därmed ta in mindre pengar till våra gemensamma åtaganden kommer välfärden att bli lidande.
På våren 2008 sade den moderata ordföranden för Sveriges kommuner och landsting, Anders Knape, att statsbidragen de närmaste åren skulle behöva höjas med 2-4 miljarder årligen för att klara välfärden ute i kommuner och landsting. Sedan slog krisen till med full kraft, samtidigt som regeringen genomförde de enorma skattesänkningarna. Vad som blir slutsumman i den ekvationen kan säkert de flesta räkna ut.

Ansvariga politiker i Piteå vill inget hellre än att höja kvaliteten i omhändertagandet av våra äldre. Men då krävs det tydliga satsningar på välfärden. De rödgröna partierna föreslår välfärdssatsningar på 12 miljarder kronor mer än vad Alliansen är beredd att satsa.

Välfärden kräver mer resurser. Det kan bara förverkligas genom ett regeringsskifte
Läs mer om