Välfärden är väl förankrad

VÄRDERINGAR Förtroendet för den svenska välfärdsstaten är fortsatt mycket stark. Aktuell forskning visar att stödet för välfärden inom vissa områden till och med stärkts under tiden med en högerledd alliansregering.

Aktuell forskning visar att stödet för det svenska välfärdssamhället är starkt. Ett av de områden där medborgarna vill se förbättringar är inom äldreomsorgen, och svensken i allmänhet är beredd att betala mer i skatt för att förbättra den.

Aktuell forskning visar att stödet för det svenska välfärdssamhället är starkt. Ett av de områden där medborgarna vill se förbättringar är inom äldreomsorgen, och svensken i allmänhet är beredd att betala mer i skatt för att förbättra den.

Foto: ERIK G SVENSSON

Piteå2010-11-26 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Av den svenska samhällsdebatten kan man ibland dra slutsatsen att den svenska väljarkårens värderingar har förskjutits och att detta är orsaken till att väljarna valde att vända socialdemokratin ryggen i höstens val. Det är självklart en analys som passar borgerliga debattörer som hand i handske. Det skulle per definition innebära att väljarna har röstat för den samhällsomdaning som man själva helst vill att alliansregeringen skulle våga genomföra, det systemskifte som Moderaterna tidigare alltid talade om men aldrig fick stöd för att genomföra.
Men den tolkningen är gravt felaktig. Stödet för den svenska välfärdsmodellen är större nu än den varit på lång tid. Väljarnas värderingar har snarare förskjutits i socialdemokratisk riktning. Det moderata valresultatet ger också stöd för denna slutsats. När Moderaterna senast talade om systemskifte fick partiet stöd av 15,2 procent av väljarna. Nu när man i retoriken låter som mer goda socialdemokrater än vad vi gör själva så får man stöd av över trettio procent av väljarna.

Aktuell forskning visar också att svenskarnas inställning till att betala skatt är mycket god, om man bara upplever att skatten går till rätt saker. Med rätt saker avser då väljarna sjukvård, stöd till våra äldre samt till skolans område. Om man visste att en skattehöjning skulle gå till dessa områden är stora delar av befolkningen till och med beredda att acceptera skattehöjningar. Stödet bland väljarna är också mycket starkt för att välfärden ska finansieras gemensamt skattevägen.
Men stödet är inte bara starkt för områden som vård, skola och omsorg. Även stödet för det svenska sjukförsäkringssystemet är högt. De mest intressanta forskningsresultaten visar här att få svenskar tror att människor utnyttjar systemen och fuskar. Detta står i bjärt kontrast mot den bild som utmålas i den svenska samhällsdebatten där bilden i stället är den att svenskarna är övertygade om att det förekommer ett utbrett fusk som gör att tumskruvarna måste skruvas åt.

Förtroendet för Välfärds-
Sverige är högt men det finns också områden där svensken i allmänhet gör tummen ned för de resultat som levereras. Det är när det gäller att upprätthålla en rimlig levnadsstandard för sjukskrivna, den trygghet som pensionssystemet ger och situationen inom äldreomsorgen. Det är viktiga signaler som man måste ta till sig.

När det gäller den framtida välfärden i vårt land visar den forskning som professor Stefan Svallfors vid Umeå universitet genomfört att svensken tror att en högre grad av egenfinansiering och lägre skatteuttag kommer att ge negativa följder för samhället i stort och kommer att bidra till ökade skillnader i standard till följd av fler privata sjukhus och skolor.

I den socialdemokratiska valanalysen är det viktigt att reflektera över den här typen av forskningen. Den fråga man måste ställa sig är vad som gjorde att väljarna vände partiet ryggen i än högre grad vid årets val än vid förra trots att stödet för välfärden är starkare i dag än vid förra valet. Socialdemokraterna har väljarna på sin sida när det gäller välfärden. Nu gäller det också att få väljarna på sin sida när de står i valbåset 2014.
Läs mer om