Vägen till valseger går via kvinnorna
KVINNODAGEN. Kvinnorna må hanteras som mänsklighetens andra sortering, men de är många och de är röststarka och det parti som vill vinna valet, bör först och främst se till att vinna kvinnorna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Konjunkturinstitutets prognos är att vi ska få se 100 000 nya jobb under 2006 och 2007. Frågan är var de nya jobben ska komma. Av allt att döma framför allt inom typiskt manliga branscher.
De borgerliga partierna vill inte se att kommuner, landsting och stat anställer fler inom offentliga sektorn, däremot agiterar de för privatisering av offentliga sektorn. Det vill säga statligt finansierad verksamhet i privat regi. Då skulle de skattefinansierade jobben i offentliga sektorn helt plötsligt bli "riktiga" jobb och på något sätt tillföra samhället något mer värdefullt. Privat vård och omsorg betald med skattemedel skulle löna sig för samhället. En nyliberal dröm som inte har någon täckning i verkligheten.
Vänsterpartiet har dristat sig till att lägga förslag om 200 000 nya jobb i offentlig sektor. För detta har partiet fått utstå mycken smälek. Oseriöst, populistiskt, ofinansierat. Korkat, kort sagt.
Men är verkligen vänsterns 200 000 nya jobb så utopiska? Det är väl ungefär det antal jobb som försvunnit från offentliga sektorn sedan början av 1990-talet. Och jobben ska ju inte fram i morgon. Inte alla på en gång. Det handlar om sysselsättning som ska fördelas i 290 kommuner under en mandatperiod. Så många nya jobb som 200 000 är kanske inte möjligt, men utan tvekan kommer det att behövas nyanställningar inom såväl vården som skolan och barnomsorgen och framför allt inom äldreomsorgen där trenden är att de gamla ska bo kvar hemma istället för på Hemmet.
Och det här är kvinnornas områden och här vill de se satsningar. I skolan, vården och omsorgen har kvinnorna sin utkomst och det är också omsorgen om barn och äldre som gör det möjligt för kvinnorna att yrkesarbeta. I länder som saknar en utbyggd allmän barnomsorg och äldreomsorg är det kvinnorna som stannar hemma med barnen och kvinnorna som tar hand om åldrande föräldrar. Så skulle det också vara i Sverige om inte den offentliga sektorn byggts ut.
Men de senaste 10-15 åren har den offentliga sektorn hårdbantats. Och det har drabbat kvinnorna dubbelt. Det är slitsammare på jobbet och det är slitsammare på fritiden. Vid sidan om det betalda jobbet, sköter kvinnan den absolut största delen av hemarbetet. Det har inte nämnvärt ändrats. Och när barnen vuxit upp och skaffat egna barn, ställer kvinnan upp i egenskap av farmor och mormor samtidigt som hon är dottern som förväntas stötta sina gamla föräldrar.
Traditionen håller kvinnan i ett järngrepp. Det parti som inser betydelsen av att ge kvinnorna konkret stöd, har röster att hämta. Politik är inte bara att vilja, politik är också att handla. Något i den stilen har Göran Persson uttryckt. Sätt igång. Målet ska vara ett samhälle där Kvinnodagen kan skrotas.