Vad tycker sossar om konkurrens?

Piteå2008-10-08 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Konkurrensverket är en statlig myndighet, ett slags marknadsekonomins Republikanska Garde, med uppgift att öka konkurrensen mellan företag så att konsumenterna och samhällsekonomin får ut mer nytta. Se till att konkurrensförutsättningar är någorlunda lika, att beteenden som begränsar konkurrensen undanröjs. Och att upphandlingar sker schysst. Att karteller avslöjas och lagförs.
Och nog behövs det. De flesta sammanhang där jag är med och konsultar så finns konkurrenshinder med som en problematik. I allmänhet är det politiska begränsningar som på ett eller annat sätt skyddar etablerade intressen mot konkurrenter.
Nu förstår jag att det finns krafter som vill att otyg som Konkurrensverket borde försvinna, eftersom konkurrens egentligen har sina rötter i en förkastlig Wall Street-ideologi.

Det är så som socialdemokraten och förre ministern Carl Tham beskrivit konkurrensen. I en artikel på DN-debatt utgjuter han sig över att den europeiska socialdemokratin inte bjudit något motstånd mot kapitalets ideologi om konkurrens och vinst. Tvärtom har socialdemokraterna tagit till sig tankegångarna under kamouflage som "den tredje vägen" eller "progressiva partier" eller "den nya mitten".
Tham tar förstås utgångspunkt i den nuvarande finanskrisen som han mot bättre vetande helt bokför på den fria konkurrensens skuldkonto. Sen klagar han över att vi har konkurrerande skolor, ökad valfrihet i sjukvården och konkurrerande bolag i vården:
"(...) alltsammans är i grunden ett utslag av samma värden och moral som nu driver Wall Street mot undergången."

Jojo, "undergången" var ordet. Men vad är det egentligen som Carl Tham vill ha istället? Han säger inte mycket om alternativet till den konkurrensideologi som smugit sig in överallt (till och med i politiken där det är tillåtet av partier att konkurrera om röster). Kanske ser vi ändå ett stråk av lösning i hur Carl Tham avslutar sin DN-debatt: "I dag känner allt fler människor att det bara är en stark stat som kan skydda dem mot marknadens instabilitet och kapitalets maktbegär. Vilka slutsatser drar då den svenska socialdemokratin?"
Ja, vad ska arbetarrörelsen göra om människor "känner" att de vill ha "en stark stat". För att "skydda dem". Smaka på den berättelsen. Något starkt och beskyddande. Är det inte just det som Sverigedemokraterna exempelvis erbjuder? Eller nationalvänstern i vänsterpartiet? Inte rusta folk för att möta världen, utan bygga en mur mot det onda, "det andra", det som stör drömmen om folkhemsharmonin, en pastellfärgad oföränderlig värld utan problem?

Jo, det finns nog utrymme för något starkt och beskyddande. Någon som frälser oss från ondo och tar oss alla i nackskinnet och leder oss på den rätta vägen.
Och framförallt Carl Tham, ska Konkurrensverket läggas ner?


Läs mer om