Utveckling eller avveckling?
Råvaror. Naturtillgångarna i Norrbotten och Västerbotten är stora och av avgörande betydelse för hela Sverige, men också för Europa. Haken är kommunikationerna. Utan ett snabbt bygge av Norrbotniabanan hotar avveckling istället för utveckling. Regeringen är dessvärre kallsinnig.
En färsk rapport ropar ut behovet om snar byggstart av Norrbotniabanan, men näringsminister Maud Olofsson passar bollen till EU.
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är i Norrbotten och Västerbotten nästan all produktion av svensk järnmalm och ädelmetaller sker. Här, i övre Norrland, finns också mer än en tredjedel av Sveriges skogsmark.
Exportvärdet av skogs- och mineralvaror uppgick 2007 till 260 miljarder kronor. Det är lika med en fjärdedel av värdet på allt som exporterades från Sverige.
Nettoexportvärdet (värdet av export minus värdet av import) av skogs- och mineralvaror uppgick till 118 miljarder kronor. Det motsvarar 98 procent av Sveriges totala nettoexportvärde!
Exporten av skogs- och mineralvaror har vuxit med mer än 50 procent under 2000-talet. Tala om tillväxtbransch. Och mer finns att få ut. Det gäller bara att få ut det. På marknaden.
Naturtillgångarna har, som sagt, stor ekonomisk betydelse, inte bara för regionen utan för hela Sverige och för EU som också är beroende av råvarorna från övre Norrland.
Tack vare leveranserna från Sverige av papper, massa, trävaror, malmer och metallskrot kan drygt 10 miljarder euro eller ungefär 94 miljarder kronor bli kvar och verka inom EU.
De gåvor naturen så rikt tilldelat Norrbotten och Västerbotten ger inte bara näring åt skogs- och gruv/mineralindustrin. Naturtillgångarna sätter också fart på jobben inom varu- och tjänsteföretag. Sidoeffekterna är mångdubbelt större i de företag som producerar varor och tjänster än i industrier som är direkt knutna till malmen och skogen.
Än vilar naturen i norr på oexploaterade tillgångar. Bland annat finns det långt framskridna planer på att öppna nya järnmalmsgruvor i Pajala. Brytningen beräknas ge upp emot 900 arbetstillfällen i Tornedalen och jämförs med framväxten av Kiruna i början av 1900-talet. Det är, kort sagt, stort.
Lappland Goldminers planerar att öppna en guldgruva i Fäbodliden i Västerbotten. Guldfynden är en av de största i Europa och kan innebära en fördubbling av guldproduktionen i Sverige. Etableringen är en investering i miljardklassen och beräknas ge 250 gruvjobb som i sin tur skapar mångdubbelt fler andra, så innerligt väl behövda, jobb i inlandet.
Till de arbetstillfällen och ekonomiska utfall skogen, malmen, vattnet och vinden ger och kan ge, kommer att Norrbotten har Sveriges snabbast växande turistnäring.
Allt det här, och mer därtill, finns i en rapport näringsminister Maud Olofsson nyligen fått i sin hand. Men över allt det ljusa i rapporten, hänger ett mörkt moln; den usla och redan överansträngda infrastrukturen. Norrbotniabanan borde redan vara byggd. Stambanan mäktar inte mer och vägarna är på många ställen under all kritik.
Signalerna om ett skriande behov av ett utbyggt transportsystem är många, men reaktionen från den borgerliga alliansregeringen är närmast likgiltig.
Näringsminister Maud Olofsson tycker att byggande av vägar och järnvägar i norra Sverige är lika mycket EU:s ansvar som Sveriges, eftersom EU är i behov av råvarorna från norr. Ett grovt försök att smita ut bakvägen.
EU kommer med största säkerhet att anslå medel till bygget av Norrbotniabanan, men Sveriges regering, den borgerliga alliansen, måste självklart ta första steget. EU satsar inte på en järnväg som saknar stöd och prioritet hos landets egen regering.
Regeringen vadar i pengar. Den redan sprängfyllda statskassan göds nu med 50 miljarder kronor från försäljningen av Vin & Sprit och därtill kommer 20 miljarder kronor i oväntade skatteintäkter som effekt av den långvariga högkonjunkturen.
Att inte använda pengarna till nödvändiga investeringar är ansvarslöst. Utan ett fungerande transportsystem blir det ingen utveckling för Norrbotten och Västerbotten. Det blir avveckling och det drabbar hela landet.