USA dribblar om tortyren

CYNISKT. Sedan den 11 september 2001 befinner sig USA i krig mot terrorismen, ett krig som i vissa delar urartat. Mänskliga rättigheter åsidosätts. Tortyr har blivit en del av supermaktens metoder för att komma åt terrorismen. Allt fler oskyldiga drabbas i detta obehagligt cyniska spel.

Piteå2005-12-14 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Kritiken mot USA fastnar inte när en rad länder, som är beroende av USA, bugar och bockar och accepterar. Vi har även upplevt ett flagrant exempel på detta i vårt eget land. Detta i samband med utlämnandet av två terroristmisstänkta egyptier. En utvisning som skedde med CIA:s hjälp och med den svenska regeringens tysta samtycke.

Amnesty Internationel är kritisk mot att kriget mot terrorismen öppnar för allt fler övergrepp. Lagar och FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter åsidosätts. Och det är supermakten USA som anger tonen, menar Amnesty.



I början på december uppmärksammades den årliga Mänskligarättighets-dagen i FN-högkvarteret i New York. Då uppmanade FN:s generalsekreterare Kofi Annan USA "att följa det lagstadgade mot tortyr och stoppa dem som utövar tortyr".

När USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besökte Europa i förra veckan kom inga riktiga klarlägganden om USA använder tortyr eller inte. Inte heller framkom något väsentligt nytt om de CIA-plan som landat och lyft från olika länder i Europa. Däremot finns det hundratals vittnesmål om tortyr, och tortyr utförd med USA:s goda minne.



Det mest skrämmande det är USA som ensamt bestämmer vem som är skyldig, och vilka som tillhör den internationella terrorismen. Någon appell mot detta förfarande finns inte. Rättslösheten är i de närmaste total. Möjligheten att överklaga helt utesluten.

Det rättsliga och mänskliga självsvåld som ligger till grund för Bush-regeringens handlande har redan fått konsekvenser. Världens enda supermakt har sänt signaler om att mänskliga rättigheter och rättssäkerhet kan anpassas efter den starkes vilja. Något som med tillfredsställelse noterats av stater, där dessa rättigheter redan åsidosätts. Under täckmantel av terroristjakt kan politiska motståndare oskadliggöras eller fängslas. En alltigenom en obehaglig utveckling.



Terrorism måste bekämpas, men grundläggande mänskliga rättigheter får aldrig åsidosättas. Terrorismen ska bekämpas och motarbetas. Mänskliga rättigheter kan aldrig förhandlas bort.

Rättssamhället, som vi känner det, sätts ur spel om människor kan spärras in utan möjlighet att hävda sina rättigheter inför en domstol.

Det allvarliga är att detta rättsliga godtycke som pågår sänder signaler om att mänskliga rättigheter kan anpassas till olika verkligheter. I dag är det supermakten USA som sätter dagordningen.



Signalen till de nära hundratalet länder, där tortyr används regelbundet, är tydlig. Rättssäkerheten sätts på detta sätt ur spel i allt fler länder. Oskyldiga människor drabbas utan att de har möjlighet att hävda sin oskuld. Vi har sett det i Irak, Afghanistan,Vitryssland, Nepal och nu senast i Uzbekistan, men också på Guantánamobasen på Kuba, där USA och Bushregimen har sin egen Gulag-arkipelag.

Så Condoleezza Rices luddiga försäkringar om att USA inte ägnar sig åt tortyr måste tas med flera nypor salt. Inte minst med tanke på hur intensivt Bush-administrationen just nu anstränger sig till det yttersta för kongressen inte ska uttala ett tortyrförbud, ett förbud som initierats av den republikanske senator John McCain som själv utsattes för tortyr under Vietnamkriget.

Världssamfundet måste betacka sig för det av USA iscensatta Guantánamosystemet. Tortyr måste fördömas och bekämpas.