Uranbrytning är en kärnfråga

MILJÖ I valrörelsen hamnade plötsligt frågan om uranbrytning i Arjeplog i fokus för medias valbevakning , utan att frågan på något sätt är aktuell. Rapporteringen kring partiernas syn på frågan visade på en avvaktande ställning hos kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S), medan FP, C, Mp och V tydligt klargjorde sin negativa uppfattning i frågan. Nu är det dags för S att sätta ner foten i denna viktiga fråga och ge Arjeplogsborna besked.

Striden om uranbrytningen i Pleutajokk skapade under sent sjuttiotal och tidigt åttiotal djupa och svårläkta sår i Arjeplog. En upprepning av detta måste undvikas. Det bästa vore därför att ta ställning när frågan inte befinner sig i skarpt läge, så att orosmolnen därigenom kan skingras. (Arkivbild)

Striden om uranbrytningen i Pleutajokk skapade under sent sjuttiotal och tidigt åttiotal djupa och svårläkta sår i Arjeplog. En upprepning av detta måste undvikas. Det bästa vore därför att ta ställning när frågan inte befinner sig i skarpt läge, så att orosmolnen därigenom kan skingras. (Arkivbild)

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

Piteå2010-10-05 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är en vårvinterdag i april i Arjeplog. Snötäcket ligger gnistrande vitt på Hornavans is. Vid horisonten reser sig fjälltopparna mot skyn. I sporthallen samlas den folkvalda fullmäktigeförsamlingen för att ta ställning till en uranbrytning i Pleutajokk. Stämningen är mycket tät.
Detta är kulmen på många års uppslitande diskussioner. Motsättningar som skär rakt genom gemenskapen bland de boende i kommunen och gör grannar, vänner och släktingar till bittra fiender. Såren är djupa och kommer ta mycket lång tid att läka. Efter en lång och het debatt går man till beslut. Partipiskan viner hårt. Med minsta möjliga marginal beslutar fullmäktige att ställa sig bakom en brytning av uran i Pleutajokk. Ett beslut som till slut inte får någon betydelse då gruvbolaget som stod bakom projektet slutligen drar sig ur. Lugnet lägrar sig i fjällkommunen.
Frågan om uranbrytning är under årtionden en icke-fråga i kommunen. Men så kommer omsvängningen i kärnkraftsfrågan. Riksdagens beslut att häva stoppet för ny kärnkraft skapar ny aktualitet åt frågan. När sedan statsminister Fredrik Reinfeldt i samma veva uttalar sig vagt positivt kring möjligheterna för svensk uranbrytning så får prospekteringsföretagen ny luft under vingarna. Detta gör att denna fråga hamnar i fokus för medias bevakning av
valet i Arjeplog.

Folkpartisten Alf Sundström uttalade sig under valrörelsen klart positivt kring möjligheterna att bryta uran i kommunen, medan V, C och Mp bestämt helt avvisade dessa tankar.
Socialdemokraternas kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson svävade ordentligt på målet i denna fråga, och menade att man inte ska ta ställning i frågan förrän den är aktuell, och man då kan ta ställning till hela det underlag som då finns.

Visst kan man hantera frågan så, men det skapar onödig ovisshet. Det ger en obehaglig känsla i magtrakten att inte veta vad det parti som nu besitter egen majoritet i kommunfullmäktige har för inställning i frågan. Lokalt, vill säga.
Socialdemokraterna på nationell nivå svävar nämligen inte det minsta på målet. I kongressbeslut har man fastställt att kärnkraften ska fasas ut, och att uranbrytning därför ej är aktuell i Sverige. Det finns därför ingen som helst anledning för Socialdemokraterna i Arjeplog att inte ge klara och entydiga besked i denna fråga. Har man fått ett så tydligt mandat från väljarna att leda kommunen förpliktigar detta till att också ta taktpinnen, även i känsliga frågor.
Det är inte heller någon fråga som borde vara det minsta kontroversiell i kommunfullmäktige i Arjeplog i dag. En omröstning skulle inte sluta som 1981, med ett ja med röstsiffrorna 16-15, utan högst troligt med ett solklart nej med röstsiffrorna 27-4. Det är därför mycket olyckligt att kommunfullmäktige i juni inte vågade ta ställning till ett medborgarförslag som gick ut på att kommunen skulle säga nej till framtida brytning. I stället hukade man och hävdade att frågan inte är aktuell. Här hade man i stället kunnat visa att man i Arjeplog sätter den hållbara utvecklingen i fokus.
Nu vet man inte riktigt var man har Socialdemokraterna i fråga om uranbrytning i kommunen. Står de för samma linje som övriga partikamrater i Sverige, eller håller man med Folkpartiets Alf Sundström i denna fråga? Det är dags att besvara denna fråga nu, en gång för alla!

Läs mer om